Правителството ще обсъди промени в Закона за развитие на академичния състав

  • 05 май 2015 20:14

  • 1305
  • 0
Правителството ще обсъди промени в Закона за развитие на академичния състав
©

Създаването на електронен регистър на хората, придобили научна степен във висше училище, защитените дисертационни трудове и на хабилитираните, предвижда законопроект на правителството за изменение и допълнение на Закона за развитие на академичния състав. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В регистъра ще бъдат отразявани индивидуалните им наукометрични показатели, както и показателите им за академични постижения в преподавателската дейност. Основа на този регистър ще бъде съществуващата към момента база данни за защитените дисертационни трудове и за хабилитираните лица в България, посочват от МС.

Законопроектът ще бъде обсъден на заседанието на кабинета в четвъртък. Той е изготвен на базата на постъпили предложения от висши училища, научни организации и представители на академичната общност за актуализиране и усъвършенстване на определени разпоредби на действащия закон.

Със законопроекта се очертава обхватът на минималните национални изисквания, установено е какво представляват те и е определено тяхното съдържание. Въвеждат се правила за хората, които ще участват в научните журита. Дава се възможност на висшите училища и научните организации да определят в правилниците си допълнителни изисквания към кандидатите за заемане на академичните длъжности.

МС ще обсъди и доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, с който се предлага Управляващият орган на оперативната програма "Транспорт" 2007-2013 г. в МТИТС да поиска увеличение от 80 процента на 85 процента на дела на съфинансиране на проекти по програмата със средства от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Целта е да бъде намалена тежестта на националното участие и бъде постигнато по-добро усвояване на предоставените по оперативната програма средства от ЕС.

Правителството ще разгледа и предложение за изменение в Споразумението с Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария за предоставяне на безвъзмездна помощ, което позволява удължаване със седем месеца на срока на действие на документа. Целта на промяната е в рамките на спестените до момента средства да се удължи изпълнението на Програмата "Укрепване на националната програма по туберкулоза в България" за постигане на устойчивост на резултатите на национално ниво.

В резултат на изпълнението на различни мерки, в последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта и ограничаване на разпространението на туберкулозата в страната от 38 на 100 000 души през 2008 г. до 23,8 на 100 000 души през 2013 година. Очаква се МС да одобри проект на меморандум за разбирателство между правителството и "Гаранти-Коза България" ЕАД за изпълнение на инвестиционен проект "Гранд Каньон - София".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини