Плевнелиев: Междусистемните газови връзки с Гърция и Румъния сa приоритет за страната ни

  • 28 април 2015 15:42

  • 1511
  • 13
Плевнелиев: Междусистемните газови връзки с Гърция и Румъния сa приоритет за страната ни
© Булфото

Междусистемните газови връзки с Гърция и с Румъния сa приоритет за страната ни и България работи усилено за изграждането им.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на среща с азербайджанския си колега Илхам Алиев, която се състоя в рамките на работното посещение на българския държавен глава в Баку за участие в Третия глобален форум, съобщиха от пресцентъра на Президентството. Конкретните параметри, както и финансирането на междусистемната газова връзка с Гърция, вече са изяснени и се очаква интерконекторът да бъде готов през 2018 г., посочи още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и изрази надежда, че договорените с Азербайджан доставки на природен газ от 1 млрд. куб. м. годишно ще започнат по-рано от предвиденото.

Изграждането на интерконекторите с Гърция и с Румъния, които са част от Вертикалния газов коридор, ще допринесе за енергийната независимост на България и региона чрез свързването им с Южния газов коридор. Българският държавен глава припомни, че газовите връзки със съседните страни са обявени от Европейската комисия за проекти от общностен интерес и са заложени в Стратегията за Европейски енергиен съюз.

„Трябва да съсредоточим усилията си върху енергийните проекти, които имат сигурно бъдеще“, заяви азербайджанският държавен глава. Президентите Плевнелиев и Алиев бяха единодушни, че Южният газов коридор ще намали зависимостта на Европа и в частност на България и региона от един доставчик и ще създаде конкуренция и предпоставки за по-ниски цени.

Двамата президенти обсъдиха и възможностите за сътрудничество в сферата на фармацевтичната индустрия. Български компании от сектора са заявили интерес за инвестиции в Азербайджан и за създаване на съвместни дружества с местни компании, заяви президентът Плевнелиев.

Във връзка с предстоящото откриване на първите Европейски олимпийски игри, на които Баку е домакин, президентът посочи, че в спортното събитие ще участват около 130 български спортисти. Държавният глава открои значението на предстоящите игри и отбеляза впечатляващата организацията на събитието, за което в азербайджанската столица са осъществени мащабни инфраструктурни проекти.

По време на посещението си президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното посети Международния център „Низами Ганджеви“, където се запозна с дейността на организацията и подготвяните от нея проекти. Организацията е инициатор на Третия глобален форум в Баку, в който българският държавен глава участва като специален гост.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1511 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2015.04.29 | 13:00

13
Каквото и да се каже за Плевнелиев все ще е малко.Тежка е участта на слугата.Няма толкова жалък политик в цялата досегашна 25-годишна история на прехода в България.Ако родината ни преодолее огромния демографски срив и се съхрани,на потомците ни ще ги е срам да казват,че подобно същество е било президент на страната ни.

2015.04.29 | 13:00

12
Един човек с робска психика и робска душа

2015.04.29 | 12:59

9
NE HODELI MINISTRI S NEGO . TO JENA TI ,DECATA TI NE HODIAT S TEB NIKOI NE ISKA DA SE IZLAGA S TOZ PALICO.
Аз

2015.04.29 | 13:00

11
Лайте, лайте! Помияри! Колкото и да лаете - ЩЕ СЕ ИЗГРАДИ! Края на руския монопол и руския рекет наближава! А вие ходете в Русия, да си плюете по вашия си президент!

2015.04.29 | 12:59

10
Замълчи, замълчи, ах защо ли не се покри. В дън земите тилилейски където има срещи г..........
:)

2015.04.29 | 12:59

8
Досега се говореше за хъб и Баце си завоюва титлата "Главен хъб на републиката". Сега вече се заговори за интерконектори, а Плевнелиев вече си е завоювал прозвището "Главен интерконектор на републиката".

2015.04.29 | 12:59

7
DA GO SVALIM VREDEN E.
simo

2015.04.29 | 12:59

6
na glypaka mojesh da my dadesh pari no trydno ak

2015.04.29 | 12:59

5
PALIACO-PREZIDENT - IZLAGACIIA.
xoxo

2015.04.29 | 12:59

4
kakva e senata ot rysia i kakva shte e ot rumnia i grsia treti strani

2015.04.29 | 12:59

3
ДОЛУ отровния Плевел и заедно с ТИКВАРЯ в пандиза ! ПРЕСТЪПНИЦИ СА !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини