Депутат от БСП: Фалшивите шофьорски книжки са основната причина за войната по пътищата

  • 23 април 2015 08:17

  • 1687
  • 2
Депутат от БСП: Фалшивите шофьорски книжки са основната причина за войната по пътищата
©

Основният проблем за войната по пътищата е продажбата на фалшиви шофьорски книжки. Тази практика започна по време на първото правителство на ГЕРБ. Разбира се има и законодателни проблеми, но вчера не чух никоя от партиите, които подкрепят правителството, да заявят, че Закона за движение по пътищата им е приоритет.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Георги Свиленски, депутат от БСП-Лява България. Заедно с него гост беше и депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. Колегата Свиленски се обърка и прескача от тема в тема, започна Иванов. Разбира се, че Закона за движение по пътищата ни е приоритет. Ние направихме редица промени, с които се опитваме да променим порочните практики в тази сфера. За съжаление в България освен Закона за движение по пътищата, НПК и ГПК, има и други закони, които регламентират например кръвните проби. Проблемът е голям, но ние имаме политическата воля да приемем нов закон, категоричен беше Иванов.

Законодателството трябва да се промени и да се пипне, но инициативата е в изпълнителната власт. Основният проблем е корупцията и лошата пътна инфраструктура. Много малък е процентът на катастрофите, които се дължат на технически проблеми на превозните средства, продължи Свиленски. Господин Свиленски отново се опитва да спекулира. Дупки по пътищата винаги е имало и ще има. Тук говорим за едни други произшествия и не може да се говори за лошата инфраструктура, отговори му Иванов.

Двамата народни представители коментираха и темата за последните видеоклипове, които показват шофьори да карат с превишена скорост. И в момента може да се взимат книжките на такива шофьори. Не е вярно, че видеокамерите не могат да се използват за доказателство. Кадрите от мобилни телефони също могат да се използват, стига да бъдат иззети по законовия начин и да се докаже, че записът не е манипулиран, обясни Иванов. За финал той и Свиленски се обединиха около тезата, че жертвите на пътя не са от БСП или от ГЕРБ, а са български граждани. По тази тема нямаме различия и не може да се правят политически коментари. Борбата с войната по пътищата е обща цел на всички партии, завършиха депутатите в един глас.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1687 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.07 | 14:32

2
Да сте виждали циганин в учебна кола.

2015.04.23 | 12:41

1
Пълна глупост. Причина за "войната" са гъзарията и чувството за безнаказаност. Я да въведат обществено полезен труд за шофиращите с превишена скорост, както е САЩ, а после дали няма да пъплят като костенурки с мощните джипове. На всяко място, на което има ПТП с пострадал, да сложат камери.

Добави коментар

Водещи новини