Чобанов: Нямаше доклад на ДАНС, който да е посветен на КТБ

  • 22 април 2015 17:28

  • 1378
  • 4
Чобанов: Нямаше доклад на ДАНС, който да е посветен на КТБ
©

Докладът на ДАНС е административна процедура. За нас бе далеч по-важен докладът за националната сигурност и той беше внесен и разгледан в НС. Това каза бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас в предаването "Лице в лице" по БТВ.

В тези доклади няма имена, в тях се говори за рискове и той има аналитичен характер, допълни Чобанов.

На въпрос дали е чел този доклад, бившият финансов министър каза: "Вероятно съм го чел. Няма доклад, който специално да е посветен на КТБ. Информация за рискове в КТБ не е имало, категорично", увери той.

Пеевски никога не е бил част от управлението на КТБ. Атаките идват отвътре, отново подчерта Чобанов. Той посочи, че кредитите не са били финансово обезпечени. "Това не е била нормална банка с нормално поведение, а една куха структура".

Ние също разработихме законопроект за разделянето на КТБ, но нямаше политически консенсус, посочи бившият финансов министър. Бяхме посъветвани за това и от ЕК. Подобен проблем по това време имаше и в Португалия. Другото, което направихме по време на управлението ми беше да актуализираме бюджета. Това даваше възможност да се поеме нов дълг, за да се изплащат депозитите на вложителите, но бяхме критикувани за това. Предложих това с риск на репутацията си, призна Чобанов.

Изводите след фалита на КТБ са, че трябва по-добра координация между институциите. Трябва да се следят определени сигнали в банките, за да не се повтори подобен сценарий. Например: по-рисково поведение, бързо преоформяне на рисковите кредити, промяна на банковия портфейл и др.

Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас призна, че са били взети мерки, които вероятно е трябвало да се направят по-рано.

Той описа какъв финансист трябва да наследи на поста шефа на БНБ Иван Искров. Той трябва да познава добре банковата система, да познава европейското банкиране, да може да избягва рисковете.

Чобанов отново припомни, че заслугите на кабинета "Орешарски" са, че са предотвратили срива на банковата система. От друга страна призна, че сега банковата система е по-стабилна и страната стои по-добре икономически и фискално от гледна точка на приходите. Той изтъкна, че това се дължи на заложеното по време на неговия мандат.

Тук водещата го прекъсна и предположи, че сега зрителите се смеят на тези думи. На това Чобанов отговори: "Това което е свършено си остава свършено".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1378 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
stoiko

2015.04.23 | 11:07

4
Tazi marsa e za zatvora.

2015.04.23 | 01:36

3
КЪСНО РАЗБРАХМЕ ЧЕ СИ ТУРЧИН !!!!!!!!!!!!!!!
d

2015.04.23 | 01:35

2
modela KOI

2015.04.23 | 01:35

1
ТОВА ЧОВЕЧЕ Е ТУРЧИН ,НО НЕ И БЪЛГАРИН!!!!!!!!!! ДА СИ ХОДИ В АНАДОЛА!!!!!1

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини