На първо място сме в ЕС по нерегламентирана лобистка дейност

  • 15 април 2015 15:06

  • 821
  • 1
На първо място сме в ЕС по нерегламентирана лобистка дейност
©

България води класацията за нерегламентирана лобистка дейност, съобщиха от Асоциацията "Прозрачност без граници".

Организацията представя резултатите от първия европейски доклад за цялостно изследване върху лобирането и степента на защита на политическият процес от неправомерни влияния. Изследването е проведено от представителствата на "Transparency International" в 19 европейски държави и 3 институции на Европейския съюз. То измерва почтеността на лобистката дейност, прозрачността, почтеността и равнопоставеността на достъпа на европейските политически системи. България е с общ резултат от 25 на сто от възможни 100. Това е резултат под средните 31 на сто за региона и може да бъде разчетен като лошо представяне, коментират от Асоциацията.

Като особен тревожен факт те посочват, че страната получава много ниска оценка по показателя "прозрачност на лобистката дейност" - едва 13 на сто при средна стойност за региона по този показател 26 процента. Според анализаторите този резултат се дължи на липсата на уредба на лобистката дейност в българското законодателство. Така лобирането в България остава до голяма степен нерегулирано. В същото време съществена част от влиянието, оказвано от различни групови интереси, протича при закрити врати и остава извън обсега на публичния контрол. От 19 изследвани европейски държави, едва 6 са въвели някаква форма на регламентация на лобистката дейност.

Практически е налице безпрепятствено влияние на бизнес интересите върху всекидневния живот на европейците. От Асоциацията препоръчват и да се въведат или, където е необходимо - да се изменят, ограничителните периоди за осъществяване на лобистката дейност преди и след заемане на публична длъжност, за да предотвратят възникването на конфликт на интереси, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
821 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.15 | 19:15

1
eiii i nie da sme na parvo myasto nyakade-xaxaxa

Добави коментар

Водещи новини