Временно е спрян строежът на къмпинг "Юг" (видео)

  • 14 април 2015 14:33

  • 3369
  • 8
Временно е спрян строежът на къмпинг "Юг" (видео)
© koralbeach

Бургаският административен съд е решил, че строежът в Дюните е законен и трябва да продължи. Пак този съд отнема правото за строеж в Корал. Има различно тълкуване от различните съдийски състави. Искаме тези случаи да се гледат с два съдийски състава, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг във връзка със започнато строителство в Къмпинг „Юг” в залива „Корал. 

"Още сутринта изпратих проверка на ДНСК и кадастъра да направят заснемане на извършваните строителните работи на територията на къмпинга, поясни тя. Павлова уточни, че имотът върху, който се строи, касае частен терен на Фаворит АД, за който има одобрен устройствен план още през 2004 г. Тя посочи, че строежът не е на морския плаж.

„Това са строежи от категория 5 и има разрешение от архитекта на общината за строеж. На 30 декември 2013 г. съдът постановява, че разрешенията за строеж са законосъобразни, защото ДНСК не е компетентен орган да се изказва за оценка на околната среда”, каза още Лиляна Павлова.

"Има специализирана карта в района на къмпинг Корал. Експертите са определили, че това не са дюни. Направени са заснемания и е изготвена карта. Екипи на МОСВ установяват къде има или няма дюни. Днес екипите на са установили пропуски. Главният архитект е този, който може да спре строежа. Той ще прецени дали пропуските са достатъчно големи, за да се спре строежа. Имаме навлизане в терена с няколко метра. От 2012 г. До днешна дата не са били публикувани картите на дюните, всички могат да се изтеглят от сайта на кадастъра. Картата на Корал и Дюни е качена.

Представителя на регионалната инспекция (РИОСВ) не е реагирал срещу одобряването на инвестиционното споразумение, извършва се проверка, която трябва да приключи днес. Проверката продължава и днес ще има резултати, стана ясно на брифинга.

 "От 2004 г. това е урбанизирана територия, което позволява да се строи до 10 метра от морето. Екипите на ДНКС са установили, че строежът трябва да бъде спрян, но съда е отменил решението. През януари 2013 г. ДНСК спира строежа и постановява глоби и постановления, но съда отменя всички постановления и глоби. Предстои процедура за консесионер за плажа на Корал, ще има изисквания за екоплаж. Всички преносими бутки и спасителни постове трябва да са направени от дърво. Правим стъпки за обособяването на екоплаж. Там където има постановени урбанизирани територии не може да направим много, целим се да запазим тези територии, които не са попаднали под указа за урбанизирани територии. Всичките ни опити да накажем главните архитекти на Несебър и Созопол са отменени от съда", припомни Павлова.

Министерството ще наложи принудителна административна мярка, която да принуди концесионерите да оправят нарушеното биологично разнообразие, ако го оправят, категорични бяха предсатвителите на властта на провелият се брифинг.

Последвайте канала на

3369 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.04.19 | 21:32

8
И как така станаха урбанизирани. Изглежда само островът на Робинзон Крузо не е урбанизиран.
ЕХ МОРЕ

2015.04.19 | 21:32

7
НАВРЕМЕТО ИМАШЕ мОРЕ СЕГА СГРАДИ :)
Аз

2015.04.19 | 21:32

6
Егати! 10 м от морето?! При първото по-голямо вълнение ще залее строежа!

2015.04.19 | 21:32

5
Който иска да опъва кърпата на бетон и да се подрисква от "чистата" морска вода, да ходи на бг черноморието!
национал социалист

2015.04.19 | 21:32

4
Малка справка за малоумните : Съдебния състав назначен от ВАС-ВСС с хора избрани от квота на Герб---РИОСВ директора от Герб---Архитекта от Герб--Общински съвет главно от Герб--Кмета от Герб-Правителството на Герб--Министъра от Герб--Бетон върху Плажа------Констатация : Проблем няма,всичко е законно! Заключение: Да го духат балъците !
ДЯДО

2015.04.19 | 21:31

2
СЪГЛАСЕН С ТЕБ-Всички от ГЕРБ.
калиостро

2015.04.19 | 21:31

3
сега има море от сгради
Аз

2015.04.14 | 18:19

1
Ами още не е намерен от нашите \"предприемачи\"!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини