РБ отстъпват от кардиналния подход на министър Москов

  • 09 април 2015 15:56

  • 2587
  • 1
РБ отстъпват от кардиналния подход на министър Москов
©

От Реформаторския блок предлагат здравните права да се възстановяват след плащане за 5 години назад, вместо за 15 години, както предложи здравният министър. Предложението си Димитър Шишков е внесъл между първо и второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване. То е подкрепено и от депутата Петър Славов.

Предложението на Петър Москов бе подложено на сериозни критики от страна на ДПС и БСП.

С предложението си Шишков отстъпва от кардиналния подход на министър Москов, тъй като предлага подновяване на здравноосигурителните права да става след плащане за 5, а не на 15 години назад.

Мотив за предложението за 5-годишен срок е съобразено с изискванията по Закона за данъчната давност. Там е вписано, че всички нередовни платци след 1 януари 2016 г. ще бъдат подадени и към НАП и когато искат да платят здравните си осигуровки, ще трябва да внесат и всички останали задължения към държавата, за да си възстановят здравните права.

Толерансът, който се дава на нередовните платци към момента, е достатъчно голям, за да имат възможност да подновят правата си за здравно осигуряване и да не се стига до системата на НАП, според Димитър Шишков.

По сега действащото законодателство е в сила толеранс до края на 2015 година и всеки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца. След това ще трябва да плати цялата дължима сума.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2587 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бонев

2015.05.02 | 09:28

1
Ей,рб-ове. Озаптявайте си доктора ,че ще го вземат дяволите.Да не се изживява като Сталин.Да не спира на хората лекарствата ,че ще го прокълна в църква.А когото съм прокълнал ,хубаво не е видял.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини