АБВ ще внесе предложение за отпадане на мораториума за АЕЦ "Белене"

  • 09 април 2015 14:07

  • 1738
  • 5
АБВ ще внесе предложение за отпадане на мораториума за АЕЦ "Белене"
©

АБВ има готовност да внесе предложение за отпадане на мораториума за проекта "Белене". Това каза днес във Варна председателят на АБВ Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. Той допълни, че "би било добре ако това се направи съвместно с други парламентарни групи, включително и от управляващото мнозинство".

Първанов каза, че имат информация за писма и предложения от международни финансови субекти, които заявяват готовност да инвестират в проекта "Белене". Според него те трябва да бъдат поканени на разговор, да се видят какви са техните намерения, но за да може страната да води разговори по-убедително, да бъде преговорният екип с "развързани ръце", този мораториум трябва да падне.

Той коментира, че въпросът за отпадането на санкциите срещу Русия също е бил поставен на председателски съвет на партиите в управляващата коалиция от името на АБВ. Той допълни, че партията има проект за парламентарна позиция, която засяга отношенията България-Русия, включително и категорична декларация за неизползването на България като плацдарм или източник на враждебност по отношение на Русия.

Първанов обясни, че тази проекто-декларация е била свалена от дневния ред с гласовете на техните партньори в управлението. "Ние, които сме доказали съюзническата си солидарност в рамките на ЕС и НАТО по отношение на Ирак и Афганистан, в този случай трябва да запазим специфична позиция, която ни отдалечава и не ни прави заложник на "ястребите" на Запада по отношение на Руската федерация", коментира Първанов.

Според него страната ни трябва да отстоява пред ЕС отпадането на санкциите срещу Русия, защото те няма да попречат на държавните глави на изток или на запад, те препятстват бизнеса и са във вреда на хората.

По повод предстоящите местни избори през есента Първанов коментира, че партията има намерение да участва в тези избори максимално широко отворена за взаимодействие с други сродни формации, защото по думите му "местните избори предполагат наистина широки коалиции".

По-рано днес Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в участва в младежка кръгла маса, посветена на характера и лидерството на българската външна политика. По-късно той ще се срещне с ръководството на градската структура на партията, както и с членове и симпатизанти на АБВ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1738 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Чичо

2015.04.11 | 13:44

5
Това е фикс идея на д-р Първанов. Когато има кой да я построи ще стане.
КОСТАДИН

2015.04.10 | 20:08

4
ПРЕДАТЕЛ КАТО НАБЛИЖАТ ИЗБОРИ ПОЧВАШ ДА ПЛЕЩИШ ДА ЛЪЖЕШ КАК ТИ ПАДНЕ

2015.04.10 | 16:45

3
НОВА СТРЪВ ЗА РИБИТЕ....ЗАЩО ПОДКРЕПИХТЕ БЮДЖЕТА , ЗАЕМА 16 МИЛИАРДА , И ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ЗАКОНОПРОЕКТА...

2015.04.10 | 16:45

2
пак ли тази скъпа игра.
Аз

2015.04.10 | 11:25

1
Глупости!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини