Депутатите с разнопосочни мнения относно сливането на НАП и Митниците

  • 09 април 2015 11:50

  • 1309
  • 3
Депутатите с разнопосочни мнения относно сливането на НАП и Митниците
©

Менда Стоянова от ГЕРБ коментира в кулоарите на парламента, че за сливането на НАП и Агенция „Митници“ трябва да има промени в нормативната уредба, предаде репортер на Novini.bg.

"Зависи доколко работната група е готова с технологията, но мисля, че промените в нормативната уредба, която зависи от Народното събрание, няма да е толкова много", обясни Стоянова. По думите й повечето промени, които ще се наложат, ще бъдат в посока на структура, функции, начин на структуриране на самата администрация, която не се урежда със закон. Стоянова подчерта , че в момента приходите се увеличават, което означава, че това взаимодействие, което има между различни институции НАП, Митници, ДАНС, МВР и прокуратура, под личното ръководство на премиера дава резултати и показва, че това е правилния път и трябва да се институционализира.

Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на от РБ заяви, че има съществени рискове, свързани с идея да бъдат слети двете институции. "Първо да се стабилизират публичните финанси", подчерта Димитров. Този процес, вече е започнал, защото за първото тримесечие на годината има 800 милиона лева повече приходи в сравнение със същия период на миналата година. Това, по думите на Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на, показва, че НАП и Митниците работят по-добре от 2014 година. "Има риск, ако сега започнем подобно преструктуриране, да има дълъг период на напасване и известен хаос, а това да компрометира изпълнението на бюджет 2015. Аз затова съм много внимателен с подобни идеи", каза още той.

Идеята да сливането на Агенция Митници с НАП намери твърда подкрепа от страна на Патриотите. "Това не е толкова нова идея", коментира в кулоарите на НС Димитър Байрактаров. Митниците от доста години не работят добре, смята депутатът. Според него идеята на премиера била един от елегантните начини да се освободи правителството от тези митничари, които не изпълнява добре задълженията си. Целта била да се завиши събираемостта на акцизи, мита и ДДС. Идеята на мярката била освен освобождаване от недобри служители и да се получи едно работещо звено. "Самият министър-председател явно вече е добре узрял, че трябва да се реже на месо", подчерта Байрактаров.

"Сливането на Агенция „Митници" и Национална агенция по приходите (НАП) ще застраши приходите в бюджета и ще предизвика сътресения и в двете администрации". Тази категорична позиция пък изрази пред журналисти в парламента депутатът от „БСП Лява България" Георги Търновалийски. "Такива сериозни промени в администрацията се правят с един преходен период, за да бъдат слети двете администрации", каза още той. Депутатът от БСП изтъкна, че поне една година е необходима за подобна реформа. "Това на този етап категорично не може да се бъде подкрепяно, още повече ако бъде реализирано от днес за утре", заключи Търновалийски. "Сливането на Агенция „Митници" и Национална агенция по приходите (НАП) ще застраши приходите в бюджета и ще предизвика сътресения и в двете администрации", завърши той.

Сливането на Агенция „Митници“ с НАП ще отнеме не по-малко от година и половина. Това каза Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас от ДПС. "Процесът трябва да се прави поетапно първоначално с едно общо ръководство и да се обърне внимание на големите данъкоплатци и акцизни платци“, обясни той. Според него по линия на фискалния контрол и общия контрол, които имат двете институции трябва да се върви към интегриране. „За увеличените приходи може да има различни причини”, посочи Чобанов. Относно сливането на Агенция „Митници“ под шапката на НАП, Чобанов заяви: „Знаете, че НАП имат подобен опит от времето, когато започнаха да събират осигуровки, така че ще се справят с този процес, но това, което виждам като проблем, ще бъде известната съпротива от страна на самата Агенция „Митници“ и нейните служители“. Той поясни, че по негово време, когато е бил министър не е имало парламентарното мнозинство и време, за да се реализира тази идея, защото това се касае за много сериозни законодателни промени.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1309 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.04.09 | 21:55

3
Ало, Ваньооо?
ВАЖНО!!!

2015.04.09 | 13:24

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2015.04.09 | 12:03

1
Безработни бол като не си вършат работата out. В частният сектор е така не се справяш следващият моля!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини