Миков: Време е за справедливост (обновена+видео+снимки)

  • 05 април 2015 10:32

  • 6700
  • 77
Миков: Време е за справедливост (обновена+видео+снимки)
© Булфото

"Живеем в свят, в който доминацията на еднополюсния модел е поставена под въпрос. Кризата в Украйна и неадекватните русофобски позиции на правителството ни и Президента разделят обществото в България, братски, исторически и културно свързана с Русия. Последиците от икономическата и финансова криза засегнаха тежко България. Върху това се насложиха ефектите на санкциите и контра-санкциите по отношение на Русия", заяви на конгреса на БСП лидерът на партията Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

"Бежанската вълна от Сирия засяга пряко България и натоварва допълнително най-бедната страна в Европейския съюз. Това ни изправя пред предизвикателства, с които сегашното правителство изглежда неспособно да се справи. To не прави нищо за отстояване на българския интерес в ЕС.
Хегемонията на неолибералния модел остави тежки последици за обществото, промени начина на мислене на мнозина, задраска ценности като свобода, справедливост, солидарност. Социалната държава не устоя на неговия натиск.
В условията на безпрецедентна доминация на десни модели за последните десетилетия левите партии и в Европа изпитват постоянни удари. Все повече е ясно, че хората имат нужда от силна левица и че идеите на социализма са устояли на дясната хегемония и отново имат силно звучене", добави той.

"Хората у нас и в Европа - имат нужда от повече справедливост, от повече солидарност от повече държава, имат нужда от доверие и сигурност. От нас зависи с конкретни политики и действия да докажем, че социалната държава е възможна.
От 25 години ни се внушава, че демокрацията означава капитализъм, дълбоко невярно и подвеждащо. Демокрация е възможна и без капитализъм", заяви Миков.

Европа има нужда от друга политика, напомни социалистът и добави: "От връщане към онази социална и мирна Европа, за която мечтаехме. Към онази справедлива Европа, на която милиони завиждаха. Заедно с нашите партньори в ПЕС трябва да търсим пътя през растящото неравенство и обществено недоволство от ерозираната социална държава и оформящата се Европа на две скорости. Защото социалната, модерна и просперираща държава в България не се реализира. Защото идейните наследници на онези, които отричаха социалната държава при приемането на Конституцията през 1991 г., управляваха през по-голямата част от последните 25 години. Защото реституираха, приватизираха, реформираха, урбанизираха, лустрираха и през цялото време обвиняваха комунистите и нашата партия, приела наследството на повече от век борби на българския народ за справедливост и свобода. Наследство с успехи и градеж, с грешки и някои извращения. Защото и днес у нас има хора, които перат биографии и хвърлят кал, отричайки живота на своите бащи и майки и създаденото".

"След изборите в България се формира дясно управление от четири партии и коалиции, използващо и компенсиращо вътрешните си противоречия с подкрепа на партии, заявени като опозиционни. В парламента влязоха осем партии и коалиции при най-ниската за последните 25 години избирателна активност, което обуславя и ниската представителност на днешното управление. Икономиката рязко забави темп. Увеличи се бедността. Бедността е най-големият проблем на всички българи, които са решили да останат в България", каза Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

"Бюджетът за 2015 година върна практиката от 2011 - 2012 година", напомни социалистът.

"Приказките за реформи от днешния кабинет означават рязане на бюджети", добави той.  Според него, управлението днес се свежда до осигуряване на техния финансов комфорт и нищо повече. Миков смята, че е налице в новото правителство страхът от поемане на отговорност.

"Правителството не реализира своя политика, защото не знае пътя, не знае накъде да води България. Президентът подкрепя тази политика", заяви още лидерът на БСП.

"Имаше доста спекулации за това кой подава ръка на БСП. Щеше да е нехигиенично политически да приемем всяка подадена ръка, без да се съобразяваме с коректните ни партньори и политическите ни позиции За БСП не може да има власт на всяка цена. Тя се приема от гражданите като политическо многоженство. Имаше риск да загубим доверие, заради което плащаме цена на опозиция.

Днес можем да кажем на всички, които искат: Прочетете нашата платформа за Местните избори и, ако ви харесва това, което предлагаме, да започнем разговорите по места - в името на местна власт, изразяваща интересите на хората. Едновременно със засилване на ролята на колективните органи в БСП ние трябва да осигурим механизми за реализация на решенията за единодействие и солидарност на територията на цялата страна за прокарване на националната политика, за подмладяване на партията и използване на предимствата на електронните технологии, навлезли през последните 25 г. в живота на всеки българин", заяви още Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

"Партията не може да бъде разглеждана като търговско дружество. Тези дни чух и такива сравнения. Още повече, че и в търговския оборот отговорността се персонализира, а изминалите 25 години дадоха примери за това как цялата партия плаща за грешки на отделни наши другари. Няма как като партия да се борим срещу разделението в обществото, ако самите ние не сме солидарни и дисциплинирани, ако правилата изключват възможността тези конфликти да прерастват във войни, ако няма арбитриращ орган, което е в отговорността на националното ръководство.

Логиката на предложените от НС промени в Устава почива на разбирането, че БСП е национална партия с представителство в страната. Почива на разбирането за провеждането на единна лява политика и нейното отстояване чрез единодействие навсякъде - и в София, и в Брюксел, и в малкото село.

Искаме да отворим вратите на всички етажи на партията за енергията на младите социалисти. Това трябва да се случи при ясни правила и партийна оценка, при конкурентост и перспектива за развитие. Младите искат реализация и когато не я получат при нас, лесно могат да я потърсят в някой модерен проект. Аз мисля, че предложението за гарантирана младежка изборна квота ще даде нов облик и нов импулс и живот в редица наши организации по места, но едновременно с това то би имало и косвени позитиви, защото все повече млади хора ще потърсят своя път за развитие при нас - разбира се, при принципно установени и прилагани правила за кадруване.

Аз лично и ръководството сме готови да приемем всяка критика и нейните аргументи. Но искам всеки от нас да чува аргументите на другия, дори, когато е несъгласен с тях. Искам отделните паралелни монолози, които се водят в партията, да се превърнат в съдържателен политически диалог. Кои действия очертават нашия профил днес? - Участие в изборите с ясни ангажименти; Решение за неучастие в управлението на всяка цена. Правилността на това решение се доказа от времето; Упорито отстояваме прогресивно подоходно и семейно облагане. До края на месеца ще внесем отново такъв законопроект. В края на март беше отхвърлен нашият законопроект във връзка с отмененото от дясната коалиция право за възстановяване на 10% от възнаграждението на работещите бедни. Управляващите обаче предпочетоха да вземат тези пари от тях и да лишат семействата им от 408 хляба, след което гласуваха 16 млрд. заем, договорен "на тъмно", а малко след това отчетоха преизпълнение на приходите с 820 млн. лева", каза лидерът на БСП.

"Местните изброи, които предстоят, ще бъдат тежка отговорност - за мен лично и за Националния съвет, на Изпълнителното бюро, но и за всички активисти по места. В условията на опозиция и натиск върху нашите представители в местното самоуправление, в условията на всеобщо недоверие към изборите и демократичния модел.

Днес Конгресът трябва да дискутира левите стандарти в местната власт. Внесеният документ е добра основа за принципна национална платформа, около която да търсим подкрепа, освен в рамките на Коалиция БСП Лява България.

От утре трябва да започне денонощна работа по номинации, организация на кампанията, намиране на съюзници, но най-важното - печелене на доверие от отчаяните, излъганите, невярващите - хората, които смятат, че политиката няма значение. Трябва да открием авторитетите, които споделят левите ценности, приемат левите стандарти и са готови да застанат със своя авторитет в подкрепа на партията. За нас измеренията на доброто представяне имат няколко аспекта.

Най-важното е да подберем кандидатите си за кметове и съветници така, че в тяхно лице хората да виждат гаранция за почтеност и провеждането на лява политика. Трябва да убедим хората, че тази политика е в интерес на общината. На следващо място важно е онези от кандидатите ни, които бъдат избрани, да са съпричастни с лявата политика и да спазват стриктно левите стандарти за местно управление. За нас изборите не са спортно състезание и представянето на тях не се измерва само със сравнение на цифри", съобщи Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

"Време е за справедливост", заключи Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6700 77

Свързани новини

Коментари 77

Добави коментар

2015.05.08 | 15:40

77
ВРЕМЕ Е ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ - СЪД И ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА ЧЕНГЕТАТА И КОМУНИСТИТЕ, УНИЩОЖИЛИ МИЛИОНИ БЪЛГАРСКИ СЪДБИ ЕДИНСТВЕНО И САМО В ИМЕТО НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БОЛШЕВИШКИ КРЕМЪЛ!!!!
знаят

2015.04.07 | 14:13

76
Бсп знаят ,знаят ! Знаят как да поведат България ,към пълното и унищожение. (ама - няма как да си прилагат знанията ,вече)

2015.04.07 | 14:12

73
KUR ZA BOIKO BORISOV

2015.04.07 | 14:13

75
КУР ЗА ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ И ТЕХНИТЕ ПРИЯТЕЛИ ЧАЛМИТЕ И СИДЕРАСТИТЕ АГА.КУР ЗА. серГей КРАДНИШЕВ

2015.04.07 | 14:12

74
КУР ЗА ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ И ТЕХНИТЕ ПРИЯТЕЛИ ЧАЛМИТЕ И СИДЕРАСТИТЕ АГА.КУР ЗА. серГей КРАДНИШЕВ.БЕДНОСТТА Е ГОЛЯМА КАЗА АЛКОХОЛИКА.АМИ ЗАЩО НЕ НИ НАПРАВИ БОГАТИ ДРУГАРЯ КАТО БЯХА УПРАВНИЦИ ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ?????
ha ha ha

2015.04.07 | 14:12

72
БСП иска да води България към социализъма от преди 89.На практика се получава див капитализъм.Завалийките всичките са богати,а как да убедят измиращите и насилвани от престъпници бедняци е въпрос голям.
Дядо Груй

2015.04.07 | 14:12

71
Важното е,че ви е знаете...!Затова с вашите знания ни докарахте в блато,от което няма измъкване!Наглец!

2015.04.07 | 14:12

70
А ти може би знаеш. Вече се провалихте и нямате право да говорите за провалите на другите правителства преди и след вас.
Българин

2015.04.07 | 14:11

69
Що не се скриете другари цоциалисти-----не можете да цоцкате
Чичо Дук

2015.04.07 | 14:11

68
Да, но хората си искат Бойко и пак ще го изберат, защото е велик!

2015.04.05 | 15:50

40
Velik prostak koito ni izlaga po sveta a veche se vijda pokrai putishtata i svlachishtata i mizeriqta che nishto ne moje a se e vuzpolzval ot inerciqta na pravitelstvata predi nego

2015.04.05 | 15:48

37
Ti si chicho Duduk

2015.04.07 | 14:11

67
Интересно защо БСП провежда толкова много конгреси и се фука, че е наследница на БКП, като уж продължава бройката на конгресите от БКП, за да покаже, че витите ли това е 48-ми конкрес на БСП, първият такъв е преди повече от 100 години. Само, че преди 100 години такива пошли крадци като сегашните в БСП не е имало. Идеята на БКП и нейното създаване са били коренно различни от сегашните на БСП. Вижте кой провежта толкова често конгреси освен БСП. Разбира се, че никой. ГЕРБ, които са първа политическа сила не провеждат толкова много конгреси и си останаха първа политическа сила, докато БСП само за конгреси мисли.

2015.04.07 | 14:10

65
Само във вас ни е надеждата! И ние искаме справедливост! Само БСП!

2015.04.07 | 14:10

66
Само в БСП и ДПС ли ти е надеждата, глупако? Съветвам те да учиш турски и корана.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини