Бъчварова: Можем да засичаме дронове

  • 03 април 2015 11:27

  • 1363
  • 2
Бъчварова: Можем да засичаме дронове
©

Безпилотни летателни апарати (дронове) могат да бъдат засечени на границите ни. Засега нямаме данни да са преминавали такива апарати през наша територия. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. в НС в отговор на въпрос на депутат от РБ.

Вили Лилков определи тези летателни машини като заплаха за националната и международната сигурност. Според него използването на малки безпилотни летателни апарати (дронове) е безконтролно. Проблемът е, че те могат да служат за пренасяне на товари, опасни за националната сигурност. В това число опасни химически вещества, контрабанда, взривни устройства и др.

Има ли МВР информация за използването на такива устройства за контрабанда?, попита Лилков.

До момента нямаме законодателна инициатива, която да ограничава използването на подобни средства, призна Бъчварова. Могат да бъдат определени места на територията на страната, където да бъде забранено използването на дронове, но това ще стане след промяна в законодателството. Тези мерки трябва да бъдат съобразени и с европейското законодателство.

Предлагам да се създаде работна група за контрола на тези апарати. Според Лилков законодателството в този случай трябва да бъде променено светкавично.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1363 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.04 | 20:40

2
Да добавя, засичаме и летящи бъчви, магарета, пчели, бутилки, шушумиги и всякъкви летящи твари. Браво на нас
Валентин Недков

2015.04.03 | 19:35

1
Уважаеми умнослаби, общността, използваща тези устройства в България, вече работи по проект, които цели определяне на правила и следи за хармонизирането на тези правила с вече създадена работна група на ниво Европейски съюз. Къде спите бе?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини