Първа официална визита в Квебек на висш държавен представител на България

  • 28 март 2015 10:07

  • 1532
  • 3
Първа официална визита в Квебек на висш държавен представител на България
©

"Все по-малко са въпросите, които могат да бъдат решени на национално ниво и все повече са тези, които могат да бъдат решени единствено и най-добре на ниво ЕС", с тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. започна своята лекция пред студенти и докторанти в университета "Лавал", провинция Квебек, съобщи пресцентърът на МВР.

Тя представи българската гледна точка относно ЕС, взаимодействието в съюза и с останалия свят - ползите и предизвикателствата.

Вицепремиерът открои въпросите на сигурността и добави, че ден след избора й за министър на вътрешните работи, тя участва в Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел с останалите 27 вътрешни министри на страните членки. „Темите там бяха същите като тези, които обсъдих в САЩ и Канада".

Вицепремиерът подчерта, че членството на България в ЕС е шанс страната да участва във формирането на позициите по световните проблеми, което не би могла, ако бе единствено национална държава.

Вицепремиерът Бъчварова се срещна и с ректора на университета г-н Дени Бриер, с когото обсъдиха възможности за сътрудничество. Университетът "Лавал" е един от най-големите изследователски центрове, с катедри в почти всички области, включително европейско право, криминология и др.

По време на визитата в Квебек вицепремиерът Бъчварова проведе среща и с министъра по външни отношения и франкофонията на Квебек г-жа Кристин Сент-Пиер. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество в областта на културата, франкофонията и в рамките на различни глобални инициативи.

Това е първо по рода си посещение в Квебек на български висш държавен представител в историята на двустранните отношения между България и Канада. Според официалната статистика, в Квебек има около 30 хиляди души българска общност.

Последвайте канала на

1532 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.29 | 13:05

1
zahto vsicki novonaznaceni parvo minavat prez amerika posle prez e.s. nali sme v e.s. ili saht crez Balgariia e v e.s. .E.S. podcinen li e na SAHT?

2015.03.29 | 13:06

3
Защо ли ? Ами,че те са назначени от там, за това!

2015.03.29 | 13:06

2
"Могат да бъдат решени единствено на ниво ЕС", каза тя и замина за Канада!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини