Депутат дойде на работа с трабант

  • 25 март 2015 19:53

  • 2773
  • 0
Депутат дойде на работа с трабант
© Булфото (архив)

Депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов пристигна на работа в Народното събрание днес с личния си трабант. Той го паркира невъзмутимо до лъскав фолксваген, без да се смущава от разликата в екстрите и конските сили. Отправил е оферта към колеги народни представители да ги вози до парламента.

Това е първият ми семеен автомобил, купен преди 27 г., каза Михов, цитиран от "24 часа". В далечната 1988 г. колите бяха кът и с 8-годишна вноска можел да си вземе единствено трабант или москвич. Той избрал немския автомобил и никога не съжалил за това. За лада или жигули тогава се чакало минимум 15 години.

Милен Михов е историк, доцент по нова история на България от Великотърновския университет. В Народното събрание влиза за първи път от квотата на ВМРО.

Уважавам до ден днешен трабанта, защото е изключително лесен за поддръжка, коментира Михов. Днес той притежава и по-модерна “Алфа Ромео”, но я използва само за дълъг път. А за София и Велико Търново трабантът е идеален. Гори малко - 7-8 литра бензин и масло, лесен е за паркиране, какво повече, възкликна депутатът. Навремето, когато му се родило първото дете, съпругата му живеела в Русенско, а той - в Стара Загора. Тогава трабантът изкачвал стръмнините на Хаинбоаз и в най-големия сняг, въпреки че купето било пълно с хора и багаж. Нито веднъж не забуксува, нито веднъж не ме остави на пътя, твърди депутатът.

Двигателят е изключително прост, калниците няма как да ръждясат, липсват цели системи, както е в другите коли с четиритактови мотори. Освен това в България все още се намирали сравнително лесно резервни части.

Миналата седмица Михов се включи в традиционния събор на притежателите на трабанти във Велико Търново. Съборът се провежда шеста година и вече е международен. Преди 3 г. чак от Германия пристигнал млад немец с трабант комби, декориран с картата на България. Миналата година пък дошъл с една от последните версии на “Вартбург”, снабдена с четиритактов двигател. На събора редовно идвали и мераклии от съседна Румъния.

Във ВМРО Михов членува от 1994 г. От 1997 г. насам е бил общински съветник във Велико Търново.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини