Борисов: 950 тежки машини чистят снега в Родопите (снимки)

  • 14 март 2015 16:35

  • 3113
  • 28
Борисов: 950 тежки машини чистят снега в Родопите (снимки)
©

Изпълнителната и местната власт работят в синхрон за овладяване на бедствието заради снега в региона, беше общата констатация на кметовете, които участват в оперативния щаб, който министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г свика в Смолян. 950 снегопочистваши машини, трактори, фадроми и друг вид техника работят за почистване на пътищата в районите на бедствие, каза в Смолян преиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, съобщиха от МС.

"Правителството ще компенсира допълнителните разходи на общините за преодоляване на кризата. До сряда ще ми представят разчетите", добави премиерът доброволците, които се включили в разчистването на пътищата да да получат по 10 кубика от падналите дървета

Представителите на местната власт призоваха да не се политизира тежката ситуация и отбелязаха, че е важна реално свършената работа в подкрепа на хората по места.

Премиерът Борисов събра на щаба в областната управа кметове на общините в Смоля и Кърджали, сред които кметовете на Ардино и на Кирково, както и двамата областни управители. Присъстваха също така директорите на горските стопанства, представители на полицията, пожарната и БЧК.

Кметовете докладваха за актуалната обстановка по места. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, заедно с местната власт работят денонощно за овладяване на ситуацията в Смолян и Кърджали. Все още има населени места без ток, но пожарната доставя храна и всичко от първа необходимост.

Постигната е и добра координация между областните кризисни щабове и изпълнителната власт. Министър Павлова също е на място, създала е необходимата организация и координация за преодоляване на тежката ситуация.

Взехме важно решение за доброволците, които се включиха в разчистването на пътищата - на всеки да се даде право да получи по 10 кубика от падналите дървета. По този начин хем ще им благодарим, хем ще разчистим възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата, каза министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г след заседанието на оперативния щаб в Смолян.

На щаба присъстваха кметовете от областите Смолян Кърджали, които лично докладваха на премиера проблемите по места. „Хубавото е, че всички кметове от различни партии са тук. Ние тук сме едно, всички виждат и знаят, че снегът не е 50 см. Който има против това, което казвам, да дойде в щаба и да пита, да види как едно Кирково или Ардино, които имат по 300 км между махалите път, как се чистят“, коментира министър-председателят.

Той благодари на кметовете, военните, пожарникарите, пътната агенция, червения кръст, доброволците, на лекарите и медицинските сестри, които работят денонощно в тежката ситуация.

Премиерът изказа специална благодарност и обяви, че ще бъдат наградени водачите на огромните тежкотоварни машини, които с риск за живота си са работили по 20-30 часа, прекарвайки машините по тесните планински пътища, за да отворят пътищата до махали с по 20-ина души. „Те рискуват живота си и това не е шега, всички хора са се справили блестящо – и като координация, и като напрежение, за да доставят вода и хляб на бедстващите“, коментира Борисов.

След заседанието на щаба стана ясно, че до дни трябва да пристигнат 20 агрегата, които ще бъдат раздадени на малките села и махали, до които в момента не може да бъде възстановено електрозахранването и чакат, на пътната агенция, на регионалното министерство.

Стопаните, загубили животните си в тежката зима, ще бъдат компенсирани. Размерът на обезщетенията ще бъде определен допълнително, като до заседанието на правителството в сряда кметовете трябва да представят сметки за загубите. Те ще бъдат компенсирани и за разходите, които са направили за закупуване и доставяне на храни и лекарства до откъснатите села и махали. Два рак- трака от Русе са докарани в Смолянско, да доставят вода, лекарства и хляб. Общините ще бъдат компенсирани за тези разходи. Ще бъдат подготвени промени и в две наредби – 8 и 16, които касаят сервитутите и просеките.

Когато са връщани горите, сервитутите не са били уточнени, обясни премиерът и допълни, че по подобие на проблема и ограбваната КТБ, заедно с всички партии трябва да се подготвят промени и те да бъдат направени. „Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината.

От вторник или ще има кабели, или ще доставим генератори“, посочи Борисов. Пътят Девин – Кричим така е правен, че са си оставили ръцете, милиони ще трябват да се поправи, коментира премиерът. Той уточни, и че предстоят разговори с КРС, за да се разбере могат ли да бъдат санкционирани мобилните оператори, два от които оставиха без покритие Смолянско и Кърджалийско.

Още снимки вижте тук:

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3113 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар
AJ4A

2015.03.22 | 10:33

28
На снимката: КОМУНИСТ, ЛИЧЕН БОДИГАРД НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПРЕСТЪПНИК И ДИКТАТОР, А ДО НЕГО ..... НАСЛЕДНИЧКАТА НА КОМУНИСТИ-БОЛШЕВИКИ И ПАРТИЗАНИ!!!!

2015.03.16 | 19:04

27
Ще ни издави тая ТИКВА ! ТИКВОЧА е най - споменавания , тоест най - ПСУВАНИЯ политик в България ! Още преди години стадиони и зали скандираха ПЕДЕРАСТ , ПЕДЕРАСТ ! След това го погнаха с камъни ! Сега го чакат на гюме за по - страшни изпитания ! ГЛУПАВ НАГЛЕЦ ! Щемусейбемамата ! Ще пие БИРА !

2015.03.16 | 19:04

26
Да не се политизира НЕКАДЪРНОСТТА на ГЕРБ ?! Бахти мръсните наглеци ! ЗАТВОР за тях за загиналите хора и нанесените щети ! Горко и тежко на хората , които ще пострадат и загинат от предстоящите наводнения ! ДОЛУ ГЕРБЕРАСТКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ !

2015.03.15 | 09:31

3
Напротив ! Всички трябва ва видят престъпната небрежност , бездействията и неспособността на ГЕРБ да управляват и ръководят страната ! Престъпно безсилие !На боклука тези мутри и отрепки !

2015.03.16 | 19:04

25
ЗАРАДИ ГЕРБ и ТИКВАТА БУДА НАРОДЪТ ЗАГИВА !ИЗХОДЪТ Е ЕДИН ! СИДЕРОВ ПРЕМИЕР ! НА ВЛАСТ АТАКА ! ВСИЧКО ДРУГО Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДОСЕГАШНАТА АГОНИЯ ! ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ С БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ НАЧЕЛО с ББ - В ЗАТВОРА ! ТОВА Е РЕФОРМАТА !

2015.03.15 | 09:32

6
Господ работил 6 дни и на седмият ден рашил да почива, а Тиквата почива 8 дни (толкова дни бедстват българите) и на деветият решил да поработи, ама си е взел и пачаврата.

2015.03.16 | 19:04

24
950 "ТЕЖКИ" машини чистят в Родопите, в Москва, само 10 000, не е леко да си се учил за пожарникар.

2015.03.16 | 19:03

23
След като хората в селата сами си изчистиха снега, сами се подкрепяха едни други и след като спря да вали....... решиха да отидат и да си направят рекламаааааа!
спецназа

2015.03.16 | 19:01

22
Сигурно пак ще режете дърва.Не се наядохте, ве. пп.Кризисен щаб не се прави след седмица,па анти-кризисен се прави преди бетсвието.

2015.03.15 | 10:35

17
Ало, ГЕРБ, нали искахте въвеждане на задължително гласуване в миналото Народно събрание, сега защо като дойдохте на власт и си променихте мнението? Като се върнат БСП, ДПС и Атака на власт, тога ще искате задължително гласуване, но каквото каже Местан, а както знаете Местан най-големият противник за въвеждане на задължително гласуване.
AJ4A

2015.03.15 | 23:33

21
Ти не гледай КОЙ какво иска, а се замисли дали ДЕМОКРАЦИЯТА ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ!!!! КОЙ и КАК ще задължи да гласуват повече от 2.7-те милиона българи с право на глас, избягали от робска и комунистическа България и живеещи в чужбина понастоящем??????
AJ4A

2015.03.15 | 23:33

20
Задължително или не, ако в следващия парламент са пак същите стари муцуни - комунист до комуниста, ченге до ченгето, нищо хубаво не я чака тази държава!!!! А докато има ТАЙНА НА ВОТА, никой никога няма да разбере дали собственият му глас не е бил отчетен като пуснат за ....... Местан и компания, другарю наивник!!!!

2015.03.15 | 10:35

19
Където е ГЕРБ , там е смъртта, бедността , мизерията , престъпността, педерастията , наркоманията и измамата ! ТИКВОМУТРАТА Борисов ви ги гарантира ! ИДИОТИ ли сте да поддържате ГЕРБ ?! Само АТАКА е спасението !
mindo

2015.03.15 | 10:35

18
пак ще има пържолки ,а

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини