Илия Лингорски: Пенсионната система обрича хората на мизерстване

  • 11 март 2015 08:57

  • 1459
  • 0
Илия Лингорски: Пенсионната система обрича хората на мизерстване
©

Необходимо е да се балансира пенсионната система. Тя обрича хората на мизерстване. Нека да се пенсионираме на 70 години, живееки достойно, а не на 60, мизерствайки, коментира тезата на Емил Хърсев експерта Илия Лингорски в ефира на ТВ7.

Хората плащат вноски, които после трябва да си получат, това е абсурдна теза, колко хора доживяват до 70 години? Пътят не е в тази посока, задържането на пенсионната възраст е приоритет за БСП лява България, опонира депутатът Георги Кадиев.

Реформата не може да бъде само на базата на увеличаване на пенсионната възраст. Трябва да се премине към спестовно-инвестиционен модел. Тези пари да се влагат в икономиката и след това да бъдат връщани под формата на пенсия. Пълното одържавяване на системата не е редно. Демографската криза, няма кой да произвежда пенсии след няколко години. Икономиката ни не работи, не произвежда. Усилията трябва да се наложат натам, категорични бяха двамата гости.

Капиталовият пазар не е приоритет. Без него няма да има ускоряване на инвестиции и бизнеса ни няма да прави експанзия в чужбина, което да подпомага икономиката. Бавно убийство на капиталовия пазар, това се случва в момента. Резултатът е, че пенсионните дружества спряха да купуват. Има пълен блокаж, ще става все по-лошо. Мярката на правителството за пенсионните фондове беше антипазарна. Това, което плаши инвестииторите е липсата на сигурност. Капиталовият пазар изисква реформи и визия за бъдещето на страната, обединиха се Кадиев и Лингорски.

Последвайте канала на

1459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини