Президентът за дълга: Необходим е разумен дебат с аргументи

  • 25 февруари 2015 12:00

  • 1191
  • 4
Президентът за дълга: Необходим е разумен дебат с аргументи
© Булфото

Нека да има сблъсък в парламента, но да бъде сблъсък на аргументи, нека да се изяснят точно цифрит.

Това коментира пред журналисти президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в отговор на въпрос за това, че като че ли управляващата коалиция не може да получи подкрепа за емитирането на новия заем.

Тогава, когато става въпрос за милиарди, не може да има различни трактовки и различни обяснения. Цифрите няма как да бъдат сбъркани и не могат да бъдат политизирани. Тогава, когато имаме най-ниските исторически нива на лихви в Европа от 200  години насам, когато днес Европейската централна банка обявява лихва от минус 0.2 процента и правителството се опитва да рефинансира държавни дългове при двойно или тройно по-изгодни условия, има смисъл. Следователно трябва да има дебат, който е разумен, с аргументи, и да се прецени дали заемът трябва да бъде 16 млрд., кога ще се тегли, за какъв период от време, колко голям да бъде - това, разбира се, са подробности, коментира държавният глава.

Президентът  изтъкна, че никога досега не е имало толкова изгодни възможности за финансиране на държавите. Президентът Плевнелиев посочи, че ЕЦБ е произвела хиляди милиарди евро и те са с отрицателни лихви, трябва да се възползваме, но не да политизираме излишно и не да изпуснем момент, в който да икономисаме по стотици милиони левове на българските граждани от лихви. Трябва да го направим с аргументи, отговорно, посочи Плевнелиев, по чиито думи парламентът е на ход.

По думите му, ако при една такава елементарна, ясна ситуация, в която има и много сериозен смисъл, българският политически елит днес се провали, това означава нова фаза на нестабилност, която никой от нас не си пожелава.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1191 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.02.25 | 15:55

4
Пълен боклук си Пастирко гърбава и проста !Кой турски гъз те изсра на белия свет ?

2015.02.25 | 15:50

3
Минус 0,2 % да кандидатствам и аз - ку ку ...

2015.02.25 | 15:50

2
Я ходещ виц!

2015.02.25 | 15:50

1
OВшорковият разум, боже!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини