Разсъждавахме върху нов вид подпомагане за жилищата, заяви Горанов

  • 24 февруари 2015 12:16

  • 1978
  • 6
Разсъждавахме върху нов вид подпомагане за жилищата, заяви Горанов
©

Разсъждавахме върху нов вид подпомагане, за тези лица, които не могат да защитят своите жилища. Това заяви министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва по време на пресконференция, цитиран от "Фокус".

Нашето разбиране е, че собствеността не е задължение, а право. Това право носи своите последствия за този, който държи да го има. Претенциите на колегите от застрахователния бранш, че застраховането трябва да е доброволно, се подкрепя от мен и от правителството, посочи министърът.

По думите му възможно решение е въвеждането на нов вид социално подпомагане за лицата, които са собственици и по обективни причини не могат самостоятелно да решат проблема със запазването на собствеността си от природни катаклизми.

Възможно решение е след настъпване на неблагоприятно събитие от такъв тип, държавата, чрез своите органи например да прецени доколко е настъпило увреждане или щета върху собствеността, обясни Горанов.

По думите му от там нататък чрез индивидуална преценка за това доколко лицето не е могло да застрахова доброволно срещу съответния риск своето имущество, то може да бъде подпомогнато от държавата до размера на данъчната оценка.

Според министъра в концепцията ще бъдат включени някои ограничения като например да са спазени всички изисквания на ЗУТ.
"Не конкурираме социалното подпомагане със застраховането. Всеки е наясно, че ако не премине през застрахователен пазар, няма как да получи същото подпомагане", допълни Горанов.

Имаме достатъчно надеждни механизми в социалното подпомагане, разработени в годините, обясни още той.

„Все още нямаме директен отговор къде трябва да започне и да свърши подпомагането, но примери имаме както по отношение на енергийно подпомагане, така и в различни други модели. Те биха могли да бъдат използвани, в зависимост от това в хода на дискусията по самия законопроект какво решение ще вземем. Със сигурност трябва да има имуществен тест за жилища, а не всеки, който е пропуснал да се застрахова, да може да бъде обезщетяван", заяви Горанов.

На въпрос колко пари се събират от данъците върху застрахователните премии годишно и дали ще бъде необходим друг източник на средства, финансовият министър отговори: „Около 25 млн. лева. Тези средства не са твърде малко на фона на данъчните оценки на имотите, които притежават социално слаби граждани, които са претърпели увреждане от природни бедствия".

Той поясни, че тепърва нововъведението ще бъде обсъждано в детайли. „Не е важно как ще се разпределят средствата. Важният въпрос е кой ще бъде подпомаган и по какви критерии ще се определя", каза още Горанов и допълни, че размерът на подпомагане ще се свързва със степента на увреждане на имота.

От 2010 г. е установено облагане на застрахователните премии и то е включено в бюджета. Би могло част от този ресурс в същия размер или в по-голям да бъде насочен към създаването на нов механизъм за подпомагане на тези български граждани, които, по една или друга причина, не могат да се погрижат за имуществото си на застрахователен принцип, каза още финансовият министър.

"Те ще получават обезщетения не на база възстановителна стойност, а на база данъчна оценка, за да не създаваме грешни стимули в икономиката и да изместваме застрахователите като пазар. Отново подчертавам, собствеността не е задължение. Тя е едно от основните права, описани в Конституцията", подчерта финансовият министър.

"Тези, които могат да си позволят застраховане, но не са го направили, ще имат нагледния пример къде са сбъркали. Те няма да бъдат подпомагани от държавата", уточни Горанов.

Относно изказването му за това, че местните власти ще бъдат с ограничени правомощия той обясни: "Сегашният закон е небалансиран от гледна точка на ролята на държавата. Трябва държавата да заема мястото си там, където солидарността го изисква, тоест, където хората не могат да се справят със собствени сили. Тези, които имат възможности - имаме прекрасен застрахователен пазар, който трябва да се разширява".

Последвайте канала на

1978 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.03.01 | 00:03

6
А за КТБ какво мълчите бе , мутри крадливи ?! ТИКВО ПРОСТА ББ , казвай ! Къде са парите от КТБ ? МИЛИАРДИ 4,2 !!! Народни пари ! КОЙ ги открадна ??? Стига рева , че нямало пари , мутро бандитска ! ВРЪЩАЙ ги и крадците в затвора ! ВОДИИИИИ ! САМО АТАКА !

2015.03.01 | 00:03

5
Разсъждавате като нов метод как да окрадете народните пари те не ви стигат ами искате още и още и още милиарди безсрамници и негодници селски!

2015.02.25 | 00:02

4
РАПОН БЕЙ е МНОГО ПО- ГОЛЯМА МУТРА дори от от Слави Бинев ! Съдружник на Алексей Петров ! Комунист, милиционер , агент на ДС ,възпитаник на българското Гестапо в Симеоново ! Освен това е ПРЕДАТЕЛ ! Служи на Турция , САЩ и ЕС във вреда на БЪЛГАРИЯ !

2015.02.25 | 00:01

3
А за КТБ какво мълчите бе , мутри крадливи ?! ТИКВО ПРОСТА ББ , казвай ! Къде са парите от КТБ ? МИЛИАРДИ 4,2 !!! Народни пари ! КОЙ ги открадна ??? Стига рева , че нямало пари , мутро бандитска ! ВРЪЩАЙ ги и крадците в затвора ! ВОДИИИИИ ! САМО АТАКА !
23

2015.02.24 | 20:56

2
абе тоя наглец горанов що не се скрие някъде ....егати отвратителния .........................

2015.02.24 | 20:56

1
Що не си ходиш у Дъбник бе дъбнишки свиня и негодник простак научи се да крадеш и то с милиарди

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини