Кабинетът с план за изравняване на регионите в страната

  • 23 февруари 2015 06:05

  • 1655
  • 2
Кабинетът с план за изравняване на регионите в страната
©

Кабинетът работи активно по план за изравняване на икономическото състояние и жизнения стандарт на отделните региони в страната. Това уверение дава премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в писмен отговор на въпрос по темата от депутата от ДПС Айхан Етем, който е избран от един от най-бедните райони в страната – Врачанския, съобщава Монитор.

„Икономическата изостаналост в Северозападна България, Родопите и други региони е следствие както на обективни фактори, така и на погрешни управленски решения през годините”, категоричен е Борисов. И изтъква, че в програмата на сегашния му кабинет е залегнала стратегия за развиване на бедните региони. „За всеки от тях ще се определи пакет от свързани помежду си проекти”, уточнява Борисов индивидуалния подход, който ще се прилага според нуждите на съответната община. Средствата пък щели да идват както от програмите на Брюксел за 2014-2020 г., така и по линия на публично-частни партньорства, външни инвестиции и пари от държавната хазна.

Сред ключовите стъпки ще бъде изграждането на своеобразен производствен рай по места. „Предстои търсене на варианти за идентифициране на свободни терени държавна собственост с цел изграждане на нови индустриални зони, които да допринесат за създаването на заетост и подобряване благосъстоянието на хората”, посочва Борисов. Освен това с помощта на Българската агенция за инвестиции, както и със звеното за приватизация ще се привличат крупни бизнесмени в бедните общини, които да наливат средства и да дават работа за местните.

Премиерът подчертава в отговора си до депутата, че голяма част от граничните райони в страната също попадат в графата „слабо развити”. За преодоляване на тяхната изостаналост България ще си сътрудничи с всички съседни държави по различни програми, посочва Борисов, като отчита, че общият им бюджет възлиза на 470 млн. евро.

Сред мерките към западащите малки градове пък премиерът изтъква реализирането на мащабната програма за безплатно саниране на панелните жилищни блокове. Планират се и стъпки за подпомагане на малките и средните предприятия чрез стимулиране на иновационната активност и създаване на възможности за стартиране на местен бизнес.

В рамките на Програмата за развитие на селските райони пък е предвидено приоритетна инвестиционна подкрепа за региони със силно влошени демографски показатели, риск от бедност, високи равнища на миграция и проблеми със заетостта и получаването на качествени социални услуги.

За преодоляване на различията на регионите ще се ангажира и Министерството на образованието, изтъква още Борисов. Мерките на ведомството ще са в посока осигуряване на качествена работна сила, което да съдейства за икономическото развитие. За целта ще се създадат регионални научни центрове на основата на локалните университетски и регионалните академични центрове.

В заключение премиерът изрежда няколко успешни инвестиционни проекта, които са стартирани през миналата година и се очаква да се развиват в бъдеще. Сред тях е производствен комплекс за текстил, трикотаж и конфекция в Кнежа, който ще дава работа на 5000 души. Друг проект е фабрика за производство на тапицерии за „Мини Купър” в Ихтиман, в който ще има 692 новонаети, както и иновативен завод в Кърджали с общо 2000 работници.

Последвайте канала на

1655 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
3

2015.02.23 | 17:34

2
пълни глупости от 8 години все я разработват индустриалната зона в Телиш където ъж корейци щяха да открият 1400 работни места все още е пустош и приказки

2015.02.23 | 17:34

1
Смешки!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини