Прокуратурата отвори широк фронт срещу незаконното подслушване

  • 20 февруари 2015 06:19

  • 960
  • 2
Прокуратурата отвори широк фронт срещу незаконното подслушване
©

Заради скандала с незаконното разрешаване и използване на специални разузнавателни средства (СРС) в продължение на 10 месеца, при което вероятно е копиран целият информационен масив на МВР, известен като разработката "Червей", прокуратурата отвори широк фронт срещу съда, МВР и ДАНС. Вчера първо беше временно отстранена шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. Срещу нея и и срещу висш служител от ДАНС - Тодор Костадинов, бивш шеф на дирекция "Сигурност" в МВР, е образувано дело. Двамата още нямат обвинения, но от думите на главния прокурор Сотир Цацаров се разбра, че това е въпрос на дни. Търси се и кой е поръчал престъплението - т.е. кой разполага със секретния масив на МВР.

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно гласува предложението на Цацаров Янева да бъде отстранена и като шеф на СГС и като съдия. Срещу нея е образувано разследване, че от септември 2013 г. до юли 2014 г. е разрешавала противозаконно използването на СРС, за което НК предвижда от една до пет години затвор и глоба до 5 хил. лв. Тодор Костадинов е разследван за документно престъпление. На въпрос защо не са повдигнати обвинения, Цацаров отговори: "И в момента екипи прокурори извършват разпити и изземване на техника. Нека съберем достатъчно доказателства".

Отстраняването на Янева се налага заради обществената опасност на деянието й и за да спре да разрешава СРС, обясниха от прокуратурата. За Костадинов било безсмислено да се иска отстраняване, тъй като с образуването на делото срещу него, му се отнема допускът до класифицирана информация и той не може да изпълнява длъжността си в ДАНС.

Последвайте канала на

Нора Виткова
960 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.20 | 19:21

2
Защо е това недоволство от подслушването, явно някой не играе честно и се страхува от подслушване. Защо е този криворазбран хуманизъм, на кого ще помогнем ако не подслушваме. Властта трябва да е силна, трябва да се бори срещу престъпността, а затова нека да подслушва повече, няма да накриви на никой, който не се занимава с нечисти дела.
Българин

2015.02.20 | 07:44

1
Всички назначени от партии са боклуци. Те си мислят,че като влязат в някаква система с парашут ще ги направи по обиграни и талантливи. Но всичко си има време и като изтече си вън. Тези назначения винаги имат проблеми с работата.

Добави коментар

Водещи новини