Мумия чака БГ паспорт

  • 19 февруари 2015 13:00

  • 2549
  • 3
Мумия чака БГ паспорт
© Getty Images/Guliver

Артефакти от Древен Египет, собственост на Лувъра, ще бъдат изложени в Пловдив, като се очаква сред експонатите да има и египетска мумия. Това каза пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов.

Както всички други исторически ценности, и мумията трябва да има паспорт. Ние също правим паспорти на българските съкровища, когато отиват на изложби в чужбина, посочи той. Според него обаче не е решен въпросът с държавните гаранции за ценните експонати. Сега, при подготвяната изложба на тракийски съкровища в Лувъра българската държава дава гаранция, а когато идват произведения от Франция, те трябва да си гарантират експонатите, допълни министърът.

По повод коментарите в пресата, че е имало спор между Рашидов с финансовия министър Владислав Горанов, тъй като гаранцията е 1 млн. лв., министърът на културата каза, че години наред процедурата за гаранциите не е уредена. „Сигурно ще има поправка към закона“, обясни той.

Рашидов посочи, че се водят преговори с големи музеи, за да дойдат в България произведения на Хуан Миро, Ел Греко, керамика на Пикасо.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2549 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА хахахахахах

2015.02.19 | 18:42

3
ТАЗИ МУМИЯ ДА НЕ Е воленуглу
BOIKYYGLY JENATA NA AHMED DOGAN

2015.02.19 | 18:42

2
I TI GO NAZUKA V YSTATA TIKVO

2015.02.19 | 18:25

1
злобичката няма почивен ден ,Милейди

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини