Кунева: Не може да имаме 28 различни системи на сигурност, трябва ни една

  • 19 февруари 2015 10:33

  • 1181
  • 6
Кунева: Не може да имаме 28 различни системи на сигурност, трябва ни една
© Булфото

Заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 взе участие в министерска среща във Вашингтон за справяне с т.нар. "чуждестранни бойци".

Дискусията е част от тридневната среща на високо равнище за борба с войнстващия екстремизъм, организирана от Белия дом, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Кунева препотвърди ангажимента на страната ни към Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН, която призовава страните за по-тесни връзки и засилен обмен на информация относно действията и движението на терористи или терористични мрежи, в това число и чуждестранните бойци.

В изказването си Кунева защити необходимостта от засилването на контрола на външните граници на ЕС с цел възпрепятстване на транзита на бойци към и от конфликтните зони в Близкия изток. Тя посочи, че разширяването на Шенген и включването на България и Румъния в него, както и плътната употреба на информационните системи от всички държави-членки на ЕС, ще допринесе за общата европейска сигурност.

„Не може да имаме 28 различни системи на сигурност, трябва ни една, с общи стандарти и превантивни мерки“, посочи още вицепремиерът пред делегатите. Тя изтъкна необходимостта от засилено регионално сътрудничество за противодействие на екстремизма и посочи като добър пример сътрудничеството между България и Турция.

Пред журналисти Кунева коментира, че е необходимо България да приеме поправките в Накaзaтелния кодекс, които гарантират по-сурови наказания за лица, свързани с терористични организация. Вицепремиерът посочи, че разбира аргументите срещу законови изменения на парче, но предвид високата степен на терористична заплаха за европейските страни защитата е по-важна. По думите й, до края на март е добре поправките в НК, засягащи състави за терористична дейност, да бъдат приети.

Кунева посочи още, че срещата е била изключително полезна. „България е преден пост, важно е да споделим опит, за да може страната ни адекватно да посрещне предизвикателствата“, каза тя. Според Кунева степента на ангажираност на форума е била много голяма. Домакин на срещата е държавният секретар на САЩ Джон Кери, а на нея присъстваха вицепремиери, вътрешни и външни министри на над 30 страни и международни организации.

Днес форумът продължава в разширен състав, като обсъжданите теми ще са начините на ефективно противодействие на разрастването на радикализацията извън конфликтните зони, борбата с екстремистката пропаганда в интернет и създаването на ефективни финансови и социални мерки срещу маргинализацията. Очаква се в рамките на форума обръщение да направи и американският президент Барак Обама. В срещата ще участват и представители на неправителствения сектор и религиозните общности.

Последвайте канала на

1181 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ГЛИГОР

2015.02.25 | 16:09

6
Твойта сигурност е гарантирана. И паричките за следващите поколения твой наследници - също.
8

2015.02.19 | 18:23

2
Ако заплахата беше само една, то тогава навярно бихте били права. В отделните звена на различните системи за сигурност работят, различни специалисти - професионалисти! Не може да се спекулира по въпросите свързани със сигурността! Манджа с грозде може да си правите у вас в кухнята!

2015.02.19 | 18:24

5
Хубав въпрос задавате ,но това чудо едва ли ще го разбере- то знае само да краде.
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА хахахахахах

2015.02.19 | 18:23

3
ДА КАЖЕ ЯЛОВАТА волена ДЕТО ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА

2015.02.19 | 18:23

4
Според запознати със сделката зад цялото ято офшорки стоят освен вече свързваният с „Булгартабак“ ДПС депутат Делян Пеевски, двукратен премиер, котарак-културист, който е и личен приятел на премиера, и почетен председател на етническа партия. Героите със сигурност са разпознаваеми. Това, което остава скрито години след раздържавяването на цигарения холдинг, е как „Булгартабак“ успява да играе ролята на невидимия трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ. Тандем, който все повече се откроява като реално управляващ страната за сметка на широко прокламираната голяма коалиция. Сделката по приватизацията и последващата смяна на собствеността в мажоритарния акционер в „Булгартабак холдинг“ е описвана и разказвана може би десетки пъти. За да е ясно мястото на нашите политико-физкултурни герои, е редно да я опиша пак.
......................

2015.02.19 | 18:23

1
Че тая пача и от сигурност ли разбира ?! Аз си мислех че е веща само в затварянето на атомната ни централа :))

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини