Още 600 000 лв. за Авиоотряда след аварията с правителствения самолет

  • 13 февруари 2015 07:08

  • 1247
  • 0
Още 600 000 лв. за Авиоотряда след аварията с правителствения самолет
© Булфото

Изпълнителният директор на Авиоотряд 28 Тодор Бояджиев е подал оставка в сряда часове преди инцидента с правителствения "Фалкон". Малко преди 20 ч в сряда стана ясно, че правителствената машина с премиера на борда ще се върне отново в София заради техническа неизправност.

"Надявам се да е случайно съвпадение", каза по време на извънредния брифинг малко преди полунощ в сряда транспортният министър Ивайло Московски. Той, заедно с вътрешния министър Веселин Вучков и шефа на НСО ген. Ангел Антонов пристигнали на правителствения терминал веднага след сигнала за повредения колесник на самолета.

"Причините за оставката на шефа на Авиоотряд 28 са несъгласие с финансирането на отряда", посочи Московски. И уточни, че за мотивите е информирано своевременно и Министерството на финансите, но в Министерството на транспорта все още нямат положителен отговор.

Дефицитът в сметките на авиоотряда е около 600 000 лв. Средствата ще бъдат намерени, коментираха лаконично вчера високопоставени източници от Министерството на финансите и Министерски съвет, пише в. "Стандарт".

Преди година със законови промени Авиоотряд 28 премина на подчинение на транспортния министър. Преди поправката в Закона за гражданското въздухоплаване да мине в 42-рия парламент, звеното бе на пряко подчинение на Министерски съвет.

Тъй като в момента Авиоотряд 28 като второстепенен разпоредител с бюджет е към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, един от вариантите е сумата от 600 000 лв. да бъде пренасочена от общия бюджет на министерството.

По неофициална информация държавната издръжка на Авиоотряд 28 е малко над 8 млн. лв. за година. Общата численост на персонала е 82 щатни бройки, в т. ч. генералният директор.

Преди да напусне шефът на авиоотряда е заявявал, че с финансовите средства, с които разполага, не би могъл да поддържа нормална кондиция на отряда.

В момента изпълняващ длъжността е директорът по експлоатацията Венелин Рачев, уточни транспортният министър. Московски подчерта, че информира предварително медиите, за да не тръгнат спекулации за връзка между оставката на Бояджиев и инцидента с правителствения фалкон с премиера на борда.

Последвайте канала на

1247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини