БСП: Външният заем е за финансов комфорт на властта

  • 12 февруари 2015 08:54

  • 859
  • 1
БСП: Външният заем е за финансов комфорт на властта
© Булфото

Заемът от 16 милиарда лева очевидно ще отиде за финансов комфорт на правителството. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в "Здравей, България", след като се разбра, че кабинетът договаря нов голям външен дълг.

"Ние подписваме един празен чек за 8 милиарда евро. Не можем да гадаем къде отиват тези пари и в какъв размер", заяви той и изтъкна, че управляващите не са представили никакъв отчет за това къде ще отидат тези пари и как ще бъдат разпределени те.

„Докато бюджетът на държавата продължава да е на минус, така ще правим”, контрира Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия на НС и депутат от ГЕРБ.

"Ние сме категорично против това, което става по тъмни доби", подчерта политикът.

По думите на Гечев, проблемът е, че българският парламент съгласно конституцията никога не е разрешавал на правителството да сключва договор за 8 млрд. евро.

"Това, което е разрешил парламентът за 2015г., е че правителството може да тегли заем от 6,9 милиарда лева външен дълг и 1,2 милиарда вътрешен дълг", поясни той.

Менда Стоянова отхвърли отправените обвинения във връзка със заема като "манипулации". Тя поясни, че поставеният таван за лихва върху заема е 10%, но тази стойност се залага само формално и няма как да се стигне до толкова висока лихва.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
859 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.12 | 09:57

1
Не са ли малко 16 милиарда?

Добави коментар

Водещи новини