Обсъждат безплатна детска градина за циганчета

  • 10 февруари 2015 11:48

  • 7779
  • 31
Обсъждат безплатна детска градина за циганчета
©

Нова стратегия за интеграция на децата от ромски произход и привличането им в училище готвят от образователното министерство. В момента тя минава през процес на съгласуване във ведомството и ще бъде публикувана за обществено обсъждане в най-кратки срокове.

Сред най-важните акценти е ранното обхващане на малчуганите в детска градина - още от 4-годишна възраст, обяви Робърт Джераси, съветник на образователния министър Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент.

"Предвид негативните демографски тенденции можете да си представите каква катастрофа ще е, ако тези млади хора нямат образование и квалификация", каза Джераси.

"Ще направим среща и със сдружението на общините. Вече разговаряхме с кметовете на Кюстендил и Етрополе. Важно е да бъде осигурен достъп на децата от ромски произход в детските градини. Местните власти могат да поемат изцяло издръжката на децата, които посещават забавачка, където има възможност", посочи съветникът на Танев.

Той обясни, че ще търсят съдействие и от неправителствени организации, чиито доброволци да помагат с отглеждането на ромски деца - като например ги вземат и връщат по домовете им, пише "Преса".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7779 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
Аз

2015.04.16 | 15:37

31
За българчетата детската градина с пари,за циганчетата-безплатно...Тотално изперкала нация...Българинът-гост в собствената си държава...Браво...
учителка

2015.04.16 | 15:37

30
Била съм учителка на циганчета в детска градина. Повярвайте, че единствената причина да посещават учебното заведение е, че им се дава храна. Никакво желание да научат нещо,никакви резултати от учебно-възпитателната работа. Единственият резултат е, че и българските деца се научиха да играят кючек!
Петкова

2015.04.16 | 15:37

29
Не е ли наи добре още като се роди циганчето държавата да си го прибере.Така и така тя си ги издържа - с помощи за отопление /валчерите за което родителите им продават,а после секат дърва от където си искат,с парите от детските бащите си пииват ракииката и непрекъснато викат държавата е длъжна,държавата да ни даде.И кои е дискриминизиран-българина или циганина
Илиян Илиев

2015.04.16 | 15:36

28
Подсигурете живота на циганите,те и без това един ден ще са повече от нас и ще ни управляват,дайте им всичко,безплатен ток,помощи,детски и какво ли още не...Дайте им каквото искат, за да може един ден нашите деца да искат от тях,с това темпо, с което се размножават съвсем скоро ще ни превъзхождат по брой и няма кой да работи за тях...
калашник

2015.03.12 | 12:09

27
стига сте развращавали циганите с безплатните благинки ,те трябва да се обучават да работят ,и да си плащат за всяка консумация,а не да живеят на моя гръб.
някой

2015.02.13 | 06:08

15
Това си е жива дискриминация срещу българите!Това ли доживяхме!?
М,Георгиева

2015.02.15 | 10:43

26
Явно господата или нямат никакво понятие какво е състоянието в ромските махали, или пак се правят на умни!Никой не може да интегрира хора, които не искат да променят живота си.Пък и защо ли да го правят. Сега всеки циганин знае как ще протече животта му- расте си доволно и безпризорно, докато тръгне на училище. Там ще си живурка,без да полага и най-малко усилие да научи нещо.Системата ще го избутва абсолютно неграмотен като му плаща и месечно възнаграждение, разбирай детски, Накрая някой ще получи за награда диплома, но болшенството се бъдат оженени от родителите си. Ще народят 5-6 деца, всички с баща неизвестен за повече социални помощи и всичко това безплатно. На гърба на тъпите българи дето им слугуваме и ги хрантутим.окога ще си играете с нервите ни,господа малоумници?
К.Н.

2015.02.15 | 10:43

25
Това вече би било дискриминация по признак произход/етническа принадлежност в най-чист вид по смисъла на закона. Немотивирана и основана на фикцията, че всички роми и само ромите имат финансови и интеграционни затруднения. Предлагам майките на неромски деца, ходещи в детска градина да подадат колективна жалба в Комисията за защита от дискриминация.
...

2015.02.12 | 13:10

2
smeshnik, mega tup izvod...
ВИЛИ

2015.02.15 | 10:42

24
КЪМ УЧИТЕЛКАТА - ТИ СИ ПРАВА . ТЕ НЯМАТ ДРУГ СТИМУЛ ОСВЕН ХРАНАТА . НИЩО ДРУГО НЕ ГИ ЗАДЪРЖА . ПРИ ТЯХ ВСИЧКО СЕ СЛУЧВА БАВНО ,ТЕ ПРЕЧАТ ,ПРЕЧАТ И РОДИТЕЛИТЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС. ОСВЕН ВЪПРОСА " КЙ ГО БИЕ ? ДРУГ НЕ ЗАДАВАТ . НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА НИЩО ДРУГО . НЕКА НЕ СЕ ЗАЛЪГВАМЕ С ТАЯ ДУМА "ИНТЕГРАЦИЯ " . ТЯ ВЪРВИ В ОБРАТНА ПОСОКА -БЪЛГАРЧЕТАТА В ДГ И У-ЩЕ СТАВАТ ТАКИВА КЪДЕТО СА МАЛЦИНСТВО.

2015.02.15 | 04:07

23
Не е ли срамно и дескриминиращо САМОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ спрямо отрудения и беден Българин?Или искате ТОЯГАТА да се обърне към ВАС “ОПРАВНИЦИ“?
Petyo

2015.02.13 | 17:28

22
И ако това не е дискриминация на расова основа за Българските деца - здраве му кажи! Леле до къде ч докарахме ...!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини