Амнести интернешънъл: Престъпленията от омраза в България остават ненаказани

  • 09 февруари 2015 13:21

  • 1227
  • 8
Амнести интернешънъл: Престъпленията от омраза в България остават ненаказани
©

В представен днес доклад на "Амнести интернешънъл" се посочва, че у нас липсва адекватно разследване на престъпления от омраза.

Полицията трябва да разследва защо се случват тези престъпления, защото това са атаки срещу хора, които изглеждат по-различен начин, каза Гаури ван Гулик - заместник-директор на програмата на "Амнести Интернешънъл" за Европа.

Българският хелзинкски комитет алармирал "Амнести" за редица престъпления в страната ни, които са зачестили напоследък. По думите на Ван Гулик имало сериозни законови пропуски.

Въпреки че в България съществува законодателство за съдебно преследване на престъпления от омраза, свързани с расизъм и   ксенофобия, властите масово не разпознават и не разследват такъв тип посегателства, се посочва в доклада на "Амнести".

Според Марко Перолини - изследовател на дискриминацията в Европа към "Амнести Интернешънъл", страната ни спешно трябва да  заеме ясна позиция и да се придържа към националните и международните закони, които гарантират човешки права.

В края на 2013 година БХК подал сигнал в "Амнести", че случаите с нападения над бежанци нараснали. Прокуратурата отчела 80  досъдебни производства за престъпления срещу етнически малцинства.

Жертвите на престъпленията не получават подкрепа, след като са станали обект на насилие, каза Перолини. Затова и те не подават  масово сигнали в полицията. Някои от жертвите дори споделяли, че не вярват да последва адекватна реакция, пише БТА.

В доклада на "Амнести" е записано още, че жертвите на престъпления от омраза в България не получават достъп до правосъдие, заради отказа на следователи и прокурори да отчетат дискриминационните мотиви в тези случаи. Обичайно престъпленията се разследвали като хулигански.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1227 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.02.10 | 23:10

8
На Ви демокрация !

2015.02.10 | 23:10

7
Eййй, пpocти цъpвyли cтe кoмyнeтaтa и пpocти щe cи ocтaнeтe! "Bи" e yпoтpeбeнo кaтo личнo мecтoимeниe, винитeлeн пaдeж, мн. ч. и cлeдвa дa ce изпишe c мaлкa бyквa. Aкo e yчтивaтa фopмa нa oбpъщeниe "Bие" или кpaткaтa фopмa "Bи", тoгaвa ce пишe c глaвнa бyквa!

2015.02.10 | 23:10

6
БХК вън от България. Подобни формирования са вредни на обществото и дори задълбочават уж омразата, която те твърдят че има. Уважение НЕ СЕ ПОСТИГА СЪС ЗАПЛАХИ ЗА ЗАТВОР И РЕПРЕСИИ, това трябва да ви е ясно.
уточнение

2015.02.10 | 09:03

5
Амнести интернешънъл: Престъпленията от омраза в България остават ненаказани.......................ЗАЩОТО ИМА ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ
роза

2015.02.10 | 09:03

4
Да, прави сте, в България няма справедливост за българите в собствената им държава - циганите крадат, бият и убиват, но си остават на свобода, с десетки висящи дела! Ние сме ощетените, но вие, от т.н. правозащитни организации гледате избирателно, в угода на чуждите си господари и в тези случаи, които са много, много повече, се правите на разсеяни! Вие сте предатели !

2015.02.10 | 09:03

3
БХК са национално предатели и безбожници , да се закрие този антибългарски комитет.
национал социалист

2015.02.10 | 09:02

2
ДА ГО ДУХАТ ТЕЗИ АМНЕСТИ

2015.02.10 | 09:02

1
БХК Е ВРЕМЕ ДА БЪДАТ ЕФЕКТИВНО ОСЪДЕНИ

Добави коментар

Водещи новини