Паметникът пред НДК олицетворява рушаща се България, смятат патриотите

  • 29 януари 2015 11:21

  • 1263
  • 3
Паметникът пред НДК олицетворява рушаща се България, смятат патриотите
©

Патриотичният фронт изказва пълната си подкрепа към решението на Столичния общински съвет и Столична община за възстановяването на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове пред НДК. Това се казва в позиция на патриотите, изпратена до медиите.

Понастоящем има взето решение от Столичния общински съвет за преместване на паметника „1300 години България" и реаранжиране на пространството, включително възстановяване на войнишкия мемориал.

"Не приемаме организираната в последните седмици кампания рушащият се паметник „1300 години България" да бъде запазен в този си вид в градинката пред НДК", заявяват от Патриотичния фронт и допълват: "Аргументите на защитниците на статуквото са основани на „естетични" и „професионални" съображения, или поне така се представят. Не могат, обаче, да бъдат изказани никакви аргументи срещу възстановяването на войнишкия паметник."

"Припомняме за пореден път позицията, изказвана от нас в Столичния общински съвет, че паметникът в сегашния му вид олицетворява точно българската държава - рушаща се, и в никакъв случай не бива да бъде възстановяван. Паметникът се превърна в символ на липсата на държавност и разруха.", категорични са от формацията.

Относно естетическите спорове около паметника, патриотите смятат, че е много по-удачно възстановяването на войнишкия мемориал и преместването на паметника „1300 години България" на ново място след привеждането му в технически изправно и безопасно състояние.

"Мнозинството столичани, както и редици неправителствени организации (включително всички военни организации) са на мнение, че е необходимо паметникът „1300 години България" да бъде преместен на друго място и да бъде възстановен мемориалът на 1-ви и 6-ти пехотни полкове от Първа софийска шопска дивизия. Дължим го на загиналите за свободата и обединението на България български войници и офицери", изтъкват още от Патриотичния фронт.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1263 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.08.25 | 18:41

3
Ne e zle da se postaviat memorialni plochi,no povoda za stroeja e 1300-godishninata ot sazdavaneto na Dunavska Balgaria,zatova triabva da se izgradi i pametnik na niakoj ot khanovete ni,kojto da predstvaia darjavnostta,a ne samo plochi,koito poveche naviavat misal za panahida i taga,otkolkoto za darjavnost.
AJ4A

2015.08.25 | 18:40

2
Дааааааа, точно отражение на това, което се случва в България след 9.9.1944 г.!!!! Идват на власт ПОТОМСТВЕНИТЕ РАТАИ и решават да унищожат съществуващите паметници, а на тяхно място да изградят ........ чучела, а като чучелата почнат да падат, пищят като луди - хем не могат да създадат нещо качествено и непреходно, хем не искат да бъде махнато чучелото, което са изтърсили!!!!
АМИ

2015.05.19 | 10:59

1
ДА СЕ РЕСТАВРИРА!!НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ВСИЧКО ДА СЕ РУШИ!АВТОРА Е ЖИВ И НЕКА МУ СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ АКТУАЛИЗИРА!!!!НАЙ-МАЛКОТО ПЪК ПАТРИОТИТЕ ТРЯБВА ДА ЖЕЛАЯТ ДА СЕ МАХА --ВЪПРЕКИ,ЧЕ ГИ ПОДКРЕПЯМ НЕ СПОДЕЛЯМ ТОВА ИМ МНЕНИЕ!!?!

Добави коментар

Водещи новини