"Южен поток" остава в управленската програма на кабинета

  • 24 януари 2015 13:23

  • 4898
  • 119
"Южен поток" остава в управленската програма на кабинета
© Булфото

Продължаване на строителството на проекта "Южен поток" само при пълно съответствие с европейското законодателство, при  диалог с ЕК и при доказани икономически ползи. Това е заложено в управленската програма на правителството за периода 2014-2018  г., която късно вчера бе публикувана от Министерския съвет.

Програмата включва цели и мерки, чрез които ще се реализират основните приоритети на коалицията и обхваща 21 области. В сектора енергетика правителството залага редица мерки, свързани с енергийната ефективност, финансовото стабилизиране на сектора и развитието на нови проекти.

По отношение на проекта "Южен поток" са записани мерки, включващи пълно въвеждане на нормите на ЕС в националното  законодателство, анализ на проекта, публичност при изграждането му, диалог с ЕК по изясняване на въпроси, засягащи изпълнението, изготвяне на финансов модел и пълна оценка за икономическа целесъобразност, широк набор от консултации за възможностите за  осъществяването му.

Припомняме, че на 1 декември 2014 г. след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Владимир Путин заяви, че проектът „Южен поток“ спира и газопроводът няма да минава през България, а през Турция. Документи за спирането обаче все още няма.

Приоритет на правителството в енергийната сфера е подкрепата и участието в създаването на Европейски енергиен съюз.  Министерството на енергетиката и МС трябва да изготвят и приемат енергийна стратегия до 2013 г. с поглед до 2050 г. и Национална стратегия за енергийна ефективност. Големите енергийни проекти ще бъдат преразгледани и осъществени само при пълно съответствие с европейските правила и при доказана икономическа ефективност, се посочва в програмата.

Според правителството трябва да бъде запазен капацитетът за развитие на ядрената енергетика, да бъде продължен животът на  блоковете "5" и "6" на АЕЦ "Козлодуй" и да се развиват нови икономически ефективни проекти в областта на ядрената  енергетика, но без искане за държавна помощ. Безопасно управление на отработено ядрено гориво и радиоактивните  отпадъци, изграждане на Национално хранилище за ниско- и средноактивни отпадъци също са сред заложените приоритети.

Предвижда се нов състав на регулатора ДКЕВР, избран по принципи, гарантиращи неговата политическа независимост,  извършване на промени в Закона за енергетиката за гарантиране на интереса на българските потребители и на бизнеса от справедлива цена на електроенергията, предприемане на действия за финансовото оздравяване на НЕК.

Правителството предвижда и осъществяване на мащабна национална програма за енергийна ефективност на многофамилните  жилищни сгради, която до две години да обхване 50 процента от тях. Българските домакинства, които получават енергийни помощи,  трябва да бъдат увеличени с над 500 000.

В програмата е предвидено и завършване на либерализацията на енергийния пазар, така че бизнесът и домакинствата да могат да  избират своя доставчик на енергийната борса.

Правителството залага и на ускоряването на търсенето и проучването на нефт и газ, включително в Черно море, както и на  търсенето на нови находища, но при прилагане на решението на НС за забрана на технологията "хидрофракинг". Развиване на  проектите за междусистемни газопроводи "Гърция-България", "Турция-България", "България-Сърбия", предвижда още правителствената програма.

Предвижда се още разработване на анализ на разходите в енергетиката, формиращи крайната цена на електроенергията и обществено обсъждане.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4898 119

Свързани новини

Коментари 119

Добави коментар

2015.01.25 | 20:10

119
Брат му Ердоган със сигурност мисли Бойко за балък или предател

2015.01.25 | 20:09

118
То и АЕЦ Белене беше в програмата на ГЕРБ , обаче на сикаджия не може да се вярва ЗА НИЩО !

2015.01.25 | 20:09

117
Отрепките от герб дърпат България назад

2015.01.24 | 19:32

83
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че Волен Сидеров е бил главен редактор на синия Вестник ..Демокрация..? Нима забравихте че Волен Сидеров е бил член на СДС? Нима забравихте че, като главен редактор на вестник ..Демокрация.., обясняваше как трябва да бъдат изпратени в Кувейт Български войски за да помагат на братята Американци? Нима забравихте че Волен Сидеров тогава се възмущаваше че Желю Желев не бил голям демократ? Нима забравихте как пък след това Волен започна да говори против НАТО? Нима забравихте че Волен Сидеров като главен редактор тогава обясняваше , как националистите нямат място в България, те трябвало да отидат в Турция и Гърция, обясняваше че там имало национализъм, в България щяло да има демокрация? Нима забравихте думите на Волен Сидеров като главен редактор на ..Демокрация.. че, най- мъдрия политик се нарича Ахмед Доган, а националистите са едни мръсни и потни хора? Всеки който иска да провери думите ми, можеда го направи. Вестник Демокрация го има в Библиотеките, всеки може да го провери. За заключение братя сидерасти, да не забравите да се кланяте на телезвизията на Аллах, АлфаТВ
Крум Усаински - Крупник

2015.01.25 | 20:09

116
Нима за брави за снимката на Бойко с Маргините , Пашата и трактора , нима забрави че Бойко подари кученце на Доган :)))

2015.01.25 | 16:25

115
Света не 2хил. благоевградско село- Крупник! Това че някой си е въобразил, си е негов личен проблем!
AJ4A

2015.01.25 | 15:10

114
Ето какви псевдо антикомунисти ни управляват вече повече от 25 години, прикрити зад най-различни абревиатури като ....... СДС, ОДС, НДСВ, Герб, РБ, ПФ, ББЦ и т.н.!!!! В името на руските интереси, в името на печалбите за руските фирми, в името на ........ Кремъл, са готови да построят газопровод до най-отдалечената планета в Слънчевата система Нептун!!!! Ми така де ......... да не харчат от своя джоб!!!! Напротив, разходите за народа са си чиста проба ПРИХОДИ за тях и техните приближени!!!! Пък и нали затова от Кремъл са ги назначили за политическа върхушка ....
naco

2015.01.25 | 12:38

113
Това какво означава,че някой ХОРА ще продължават да вземат по 10 000 лева заплата ли???
сидера ИМА РЯЗЪН ВЪВ ГЪЗА

2015.01.25 | 10:24

112
ЗАЩО волена ХАНЪМ СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС ДА КАЖАТ ИБРИКЧИИТЕ ОТ ПРОТУРСКАТА хатакларъ КАЗВАИТЕ МАМКА ВИ ЦИГАНСКА ДА Е.А
сидера ИМА РЯЗЪН ВЪВ ГЪЗА

2015.01.25 | 10:24

111
ЗАЩО волена ХАНЪМ СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС ДА КАЖАТ ИБРИКЧИИТЕ ОТ ПРОТУРСКАТА хатакларъ КАЗВАИТЕ МАМКА ВИ ЦИГАНСКА ДА Е.А
сидера ИМА РЯЗЪН ВЪВ ГЪЗА

2015.01.25 | 10:24

110
ЗАЩО волена ХАНЪМ СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС ДА КАЖАТ ИБРИКЧИИТЕ ОТ ПРОТУРСКАТА хатакларъ КАЗВАИТЕ МАМКА ВИ ЦИГАНСКА ДА Е.А
111

2015.01.25 | 10:24

109
добре че не всички избиратели на ГЕРБ са прости като теб

Добави коментар

Водещи новини