Джамбазки сезира ЕК за депото за отпадъци в с. Баня

  • 23 януари 2015 09:12

  • 1416
  • 1
Джамбазки сезира ЕК за депото за отпадъци в с. Баня
© Булфото

Евродепутатът и заместник председател на ВМРО Ангел Джамбазки е подал сигнал в Европейската комисия за драстични нарушения в проекта на община Разлог за изграждане на регионалното депо за отпадъци край курортното село Баня.

От сдружение “Баненска буна” излязоха на протест тази сутрин пред сградата на кметството. От четири години те водят дела срещу общината и държавата и твърдят, че проектът нарушава европейското и национално законодателство, както и застрашава здравето на хората от село Баня, в близост до което ще се изгражда депото.

На тяхна страна е и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, депутат в Европейския парламент. "Подробно съм изложил впечатленията на гражданите от Баня пред ЕК за това, че има измама с европейски средства и затова, че общината заблуждава ЕК. Нашите опасения са, че истеричното настояване на администрацията точно там да прави сметище е свързано с парите, които ще се използват за построяването му. Така че уведомих ЕК и очаквам от тях сериозен отговор", заяви евродепутатът пред БНР.

Вчера кметът на Разлог Красимир Герчев каза, че се е съобразил с върховенството на закона и е изчакал седем години да приключат всички 25 дела. "Ако не се реализира проекта ще има тежки санкции за общината, а липсата на законно действащо депо ще изправи населението пред въпроса къде и на каква цена ще се изхвърлят отпадъците. Най- близката възможност за сега е те да се транспортират в Пловдив, ако местната власт там разреши", заяви Горчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ели

2015.01.23 | 21:07

1
В никоя нормална държава няма да се построи депо за отпадъци в курортно селище с многобройни топли минерални извори над 75 бр, високи подпочвени води, древно селище, в което са намерени древногръцки златни монети и надписи, римска баня. Разположено между Пирин, Рила и Родопи и на няколко минути с кола от Банско сред борови гори. Спрете да рушите България и се засрамете!

Добави коментар

Водещи новини