Павлова: Санирането ще продължи с години

  • 13 януари 2015 18:29

  • 2348
  • 4
Павлова: Санирането ще продължи с години
©

Над 80 000 блока трябва да бъдат санирани. Програмата тепърва стартира и ще продължи с години. Започваме с най-неотложните сгради. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена в предаването "Още от деня" по БНТ.

Тя призна, че е много трудно цялото начинание. Според министъра гражданите също ще трябва да се включат във финансирането на санирането, когато евросредствата свършат, след две години.

Програмата ще продължи до 2020 г., посочи Павлова. Държавата дава възможност на хората, които не са успели да санират жилищата си.

Министър Павлова отново очерта стъпките за кандидатстване по програмата: По стандартния метод със съфинансиране видяхме, че не се получава, затова етажната собственост трябва да създаде сдружение. След това то да се регистрира в общината, след това в Агенцията по вписвания се регистрира и му се дава булстат. След това сградата се проучва дали отговаря на изискванията на програмата. паралелно с този процес общината прави енергийно и конструктивно обследване на сградата, което продължава не повече от един месец. Ще се издаде и паспорт на сградата, уточни Павлова.

Хората, които имат изолация и дограма няма да ги разрушават, а след оценка ще бъдат надградени, увери регионалният министър. Тя посочи, че сградите ще бъдат пребоядисани, за да са еднакви. Ремонти на асансьори държавата няма да прави, посочи Павлова.

Искам да добавя, че ние ще дадем безплатно и технически паспорт, което е много важно. Прави се проект и се започва работа. Ако има близо газификация, тя ще бъде вързана. Може да се сложат солари на покрива и т.н. Където има положена изолация, ще се прецени дали тя е добре направена. Ако всичко е нормално, тя ще си остане, като само ще бъде боядисана, за да няма кръпки, а всичко да е еднакво”, обясни Павлова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2348 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
за сега имам жилище

2015.02.17 | 11:00

4
Защо такъв голям зар имат да санират сградите. Това ли е най-наболелият проблем. Не се ли тревожат от това колко гладни хора има, колко безработни, колко болни. Тази Павлова не се чува вече какво говори св стремежа си да заблуди хората, за да могат да откраднат повече. Запада го дразни, че в България почти всеки има собствено жилище. Още при Т. Живков им е било чудно. Е ще го направят така, че само богатите ще имат свои жилища. На другите ще намериме начин как да ги вземем.

2015.02.15 | 13:32

3
И какво ще стане накрая ,за една боя ,вписвания ,регистрации ,такси или накратко казано- ДАЛАВЕРА.

2015.02.04 | 16:58

2
Za nishto ne stavash......prase tapo.
3

2015.02.04 | 11:08

1
Безплатен обяд няма

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини