Речта на Обама от значение и за нас

  • 22 май 2011 15:52

  • 571
  • 0
Речта на Обама от значение и за нас
©

Речта на президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, посветена на обстановката в Близкия Изток и приоритетите на САЩ в региона, има важно значение в период на фундаментални промени в Близкия Изток и очертава приоритетите на стратегически за България партньор.

Това заявява министърът на външните работи Николай Младенов в съобщение на МВнР по повод на речта на президента Обама от 19 май.

Посланията, посветени на историческите събития в арабския свят, ясно дефинират рамката на подкрепата и политическите инициативи, които бихме могли да очакваме от нашите американски съюзници в името на стабилността, върховенството на закона, борбата с корупцията и подкрепата за гражданското общество, смята министър Младенов.

Според него, в своите външнополитически приоритети България споделя до голяма степен посланията и ценностите, въплътени в речта. В своите усилия страната ни, като следва последователна  програма за развитие на отношенията с Близкия Изток, предприема и осъществява редица инициативи, насочени към подпомагане на политическата трансформация в Близкия Изток.

Министърът отбелязва, че конференцията "Sofia Platform" (5-6 май 2011 г.) е била част от тези инициативи, подчинени на общовалидни ценности за демокрация и граждански свободи.

Събитието, организирано в София, бе първият и много важен опит в рамките на диалога Европа-Близък Изток, да чуем и дефинираме
ясно стратегията за взаимодействие с новите и възникващи политически и граждански движения в стратегически важни за Европа и международната общност държави, като Египет, Тунис, Мароко и Йемен, заявява Николай Младенов.

Той посочва, че началото на промяната в Близкия Изток, дори и неочаквана, не може да ни остави неспособни да реагираме адекватно. Подкрепата за гражданските общества, по начина, изразен в речта от 19 май 2011 г., е сред възможните варианти. В същото време настойчиви усилия са необходими, за да бъде преодоляна опасността от разочарование от промяната, предизвикано и от "страха от свободата".

Уверени сме, че са необходими допълнителни усилия в посока на преодоляването на задълбочаващи се конфликти, като тези в Йемен, Бахрейн или Сирия, които поставят под въпрос бъдещето на политическата трансформация в Близкия Изток и заплашват да въвлекат региона в тежка етническа и конфесионална криза, смята министърът на външните работи.

"Предприетите до момента стъпки по отношение на въпросните конфликти представляват предизвикателство към международната общност - като избере стратегическата необходимост от запазване на стабилността да подкрепи статуквото или да предприеме решителни стъпки в подкрепа на легитимните искания на гражданското общество в полза на демокрация и свобода?", пише в съобщението.

Справедливото решение на Близкоизточния мирен процес, постигнато чрез преки преговори въз основата на международните договорености, Пътната карта и съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, би могло да бъде онази повратна точка, която да постави началото на нов период от историята на Близкия Изток, съществуващ съгласно принципите и ценностите, които ние всички споделяме, заявява министър Младенов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини