Ген. Михо Михов: Охраната на границата е ангажимент на МВР

  • 05 януари 2015 10:26

  • 1938
  • 10
Ген. Михо Михов: Охраната на границата е ангажимент на МВР
© Булфото

Координационна среща за обсъждане на мерки за превенция на имиграционния натиск към страната ни ще се проведе в Министерския съвет. На срещата ще присъстват министрите на вътрешните работи, на отбраната и на регионалното развитие. Поканен е и министърът на земеделието, тъй като очакванията са, че ведомството също може да допринесе за подобряване на сигурността по границата.

"Проблемът с миграцията през България е систематичен, а не епизодичен. Налага се не координация, а субординация – кое министерство за какво отговаря. Това, според мен, трябва да роди в крайна сметка един основен Закон за националната ни сигурност, който да субординира и организационните структури, и елементите на тази сигурност", каза пред БНР ген. Михо Михов – председател на Комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от АБВ.

Според него няма трайна приемственост в политиката за сигурност и отбрана: "Лутаме се в политическия курс, който във всички случаи е в основата на националната ни система за сигурност, но в крайна сметка изграждането отново на едни огради, които някога съществуваха, и харченето на нови пари едва ли ще реши този проблем. Това, че граждани от Близкия, Средния изток и Африка търсят ново жизнено пространство, е трайна тенденция и нашите антиинтеграционни настроения като генезис на българския род, така или иначе, в скоро време ще се преосмислят".

Според ген. Михов нито Министерството на външните работи, нито останалата държавна администрация са подготвени: "Тя трябва да готви народа в посоката дали МВР трябва да подаде охраната на границата на Министерството на отбраната, каквито разговори чувам напоследък. Това е немислимо. Ние няма да сменяме системата. Трябва да подредим двора си на сигурността".

Според него Гранична полиция е най-подготвена за охрана на границата и отговорността е на Министерството на вътрешните работи, а помощта от Министерството на отбраната трябва да е с логистика.

Ген. Михо Михов смята, че постигането на 1,5% от БВП за отбрана е постижима цел през следващите години: "Ако ние започнем да говорим повече за икономика, а не за преразпределяне на финансови потоци и банкови кризи, можем да си позволим такава подготовка на войската. Мисля, че политическа воля все още няма. Виждам и своята мисия и на комисията в тази посока – да утвърди политическото мислене и да не допуска девиация на политическия ни курс вляво и вдясно, а да акцентира на гръбнака на сигурността".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1938 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2015.07.03 | 16:48

10
Закривайте ги тия паразити !Каква армия,тия са шайка пияници и курветини.
1

2015.07.03 | 16:48

9
Ей ХОРА не плюйте българската армия? Та тя е свято нещо, защото благодарение на нея сега все още има държава, има БЪЛГАРИЯ. Армията е най - малко корумпираната институция, в нея работят и служат достойни хора изложени умишлено на непрекъснати лишения, унизения и разруха. Една система която трябва да генерира сигурност, но криворазбрана от своите политици, една система в която самите военнослужещи няма от къде да си купят униформи - просто защото не се произвеждат, една система която е оставена на произвола защото хората в нея сами си купуват консумативите необходими за работа /хартия, тонери, компютри, боя /, хората там сами си купуват резервните части за техниката, сами си купуват оборудването и екипировката и никой не ги пита как така се оправят защото - ПАРИ НЯМА. В коя фирма или месторабота се случва това, та нали работниците веднага ще напуснат защото не са длъжни да вадят пари от джоба си за да осигурят работодателя си и своята работа, но в Армията това е ежедневие. ЗАПОМНЕТЕ - за да съществува армията всичко се дължи на хората там и на техния ентусиазъм! ЗАПОМНЕТЕ - Тази армия не е виновна за тежкото състояние в на хората в страната, защото нейния бюджет вече не тежи на хазната - помислете малко, та той е няколко пъти колкото бонусите дадени за Коледа на някои чиновници. ЗАПОМНЕТЕ - Не плюйте армията защото нищо не се знае! Тя може отново да ни потрябва, спомнете си бедствията, спомнете си наводненията и още по- лошо вижте "Ислямска Държава", вижте Украйна. Сега нека помогнем на БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ.

2015.01.06 | 09:32

3
Ti da ne si govoritel na fabrikata za laina,gnido mrasna .

2015.01.06 | 09:32

1
Ti si mai na sashtata hranilka ot parazitirashti neudachnici .Tova e armia,kolko az sam samolet !!!

2015.07.03 | 16:48

8
По думите на тоя псевдо-генерал излиза,че така наречената безплатна пивница и пансион за девици-армия,трябва само да лапа мангизи за това,че лежи и пърди по цял ден !!!!!!!

2015.07.03 | 16:48

7
Който плюе армията плюе държавата, хората в държавата и народа като цяло
данъкоплатец

2015.07.03 | 16:48

6
Позор! Оставка!

2015.01.06 | 09:36

4
vupros nivo rednici i serjanti v armijata i nivo serjanti v policijata koi e po korumpiran

2015.01.06 | 09:36

5
Glupak !

2015.01.06 | 09:32

2
Dobre,che e policiata,shtoto na tia tartei nikoi ne razchita !Izobshto kakva funkcia izvarshvat,osven da iadat,pochivat,lekuvat na garba na naroda ???

Добави коментар

Водещи новини