В контакт сме със задържаните в Сърбия, увериха от Външно

  • 17 декември 2014 10:31

  • 993
  • 3
В контакт сме със задържаните в Сърбия, увериха от Външно
©

В контакт сме със задържаните българи от вчера следобед. Надяваме се да се приберат в България най-късно утре.

Това каза говорителят на Министерство на външните работи Бетина Жотева в ефира на БНТ във връзка със задържаните в Белград български граждани.

„За съжаление седемте ни съграждани и днес ще продължават да бъдат държани в т.нар. дом за настаняване на чужди граждани в Падинска скела. В получената от сръбските власти нота се твърди, че нашите сънародници ще бъдат задържани в този дом до приключване на процедурата по, цитирам: „принудително отвеждане, свързано със защита на обществения реди и сигурността на Сърбия и нейните граждани, съгласно чл. 11 от Закона за чужденците в Сърбия”, обясни Жотева, цитирана от Фокус.

Тя допълни, че нашите съграждани са членове и симпатизанти на „Фалун Гонг”, което според китайските власти застрашава сигурността на правителството в Пекин и седемте са задържани на основание чл. 39 от Наказателния кодекс на Сърбия, като заплаха за сигурността на страната.

На въпрос каква е информацията на МВнР за това доколко сръбските власти са оценили правилно това, че българите отвят протест, Жотева посочи: „Нашата информация е, че нашите съграждани не са имали никакви протестни действия. Те са били отведени от там, веднага след като са се настанили в този хостел. Интересното случая е, че те не са сами. Там се намират и двама руски, двама финландски и един словашки граждани, които са задържани на същото основание".

Вчера нашият консул Николай Труканов е посетил дома. Според него нашите съграждани са добре,нямат здравословни оплаквания или недоволство от това как са третирани там. Имали са възможност да бъдат във връзка с роднините си в България и от администрацията там са казали, че сънародниците ни и останалите чужди граждани вероятно ще бъдат освободени след приключването на срещата, знаете 16+1 е среща на високо равнище, която трябва да завърши утре”, каза още Бетина Жотева.

Последвайте канала на

993 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.12.17 | 13:48

3
Po -skoro,namerete bandita Vasilev,koito zagrabi milioni i go tiknete v zatvora,do jivot.

2014.12.17 | 13:48

2
Takiva bolni mozaci ne ni triabvat.Sarbite da gi udaviat v r.Sava !
Важно!

2014.12.17 | 13:43

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини