Катрина Пърфийлд: Управляващите в България трябва да внимават с разходите

  • 22 май 2011 10:27

  • 403
  • 0
Катрина Пърфийлд: Управляващите в България трябва да внимават с разходите
©

Българското правителство трябва да бъде особено внимателно с разходите. Това посъветва управляващите ръководителят на мисията на МВФ за България Катрина Пърфийлд.

В интервю за предаването „Неделя 150” на БНР тя поясни, че ако управляващите решат да вдигат доходите, трябва да обърнат внимание основно на най-бедните и уязвими групи.

„Първо, не трябва да подценяваме факта, че със замразяването на заплати и пенсии, хората дадоха своя принос към усилията за запазването на финансовата стабилност през последните две трудни години. Разбира се, при нарастващата инфлация, това създава сериозни проблеми най-вече на хората с ниските доходи. Ние смятаме, че инфлационните шокове бяха по-скоро временни. Вече виждаме, че инфлацията е по-ниска. Ако има обаче натиск за вдигане на доходи, важно ще е това да стане в рамките на вече заложените разходи в бюджета, чрез тяхното преразпределение. Необходимо е да се намерят в рамките на бюджета без да се увеличават разходите и по-важното, ако ще има допълнителни плащания, те да се насочат към най-уязвимите групи”, каза още Пърфийлд.

Последвайте канала на

Весела Найденова
403 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини