Дончев: Нормално е да отстояваме реализацията на "Южен поток"

  • 12 декември 2014 13:49

  • 1368
  • 4
Дончев: Нормално е да отстояваме реализацията на "Южен поток"
© Булфото

От нереализацията на „Южен поток” България ще претърпи загуби, съвсем друг въпрос е какви ще бъдат те. Този проект е важен за България и е нормално да отстояваме реализацията на проекта.

Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Донче.

„Не бих ги оценил в категория на милиарди, каквито коментари има. Това, че ще има нетни разходи от порядъка на милиарди, не означава, че толкова са печалбите на България – доста по-скромни са включително и от бъдещи транзитни такси”, заяви Дончев. На въпрос как ще коментира идеята на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г за създаването на газов хъб вицепремиерът отговори, че писмото с предложението е изпратено до еврокомисаря Шевчович.

По думите му, идеята ще бъде обект на разговори през следващите седмици. „Считаме, че това е едно добро предложение, изцяло в контекста на създаващия се Енергиен съюз. Това предложение следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, което е съществувало до момента, а и газовият хъб няма да бъде захранван единствено от тръба, която минава по дъното на Черно море”, заяви Дончев.

Той коментира още, че предстоят множество разговори със службите на ЕК, както и с държавите-членки.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1368 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
изморен

2014.12.13 | 12:05

2
То какво ли "стратегическо" се е реализирало в тази държава от 25 г. насам ? Сега омаяните политици да не плачат за това, срещу което рипаха допреди дни, а да видят как "вредното" за България става полезно за Турция и Гърция (тя не само, че е член на ЕС, ами и сега ще ни осигурява газта...ефективно и икономично, аме на заз нас!).
Аз

2014.12.13 | 12:05

4
1) За Гърция никой не говори! Въобще не е ясно дали гърците ще се заинтересуват от руски газ през Турция. Или през България. Те се интересуват от реализацията на TAP - която ще доставя газ от Азербайджан и - евентуално - Иран. 2) Нормално е дадено нещо да не е еднакво полезно за две различни страни! Турция ще ползва за вътрешно потребление 7-8-10 пъти повече газ отколкото България!

2014.12.13 | 12:05

3
АРТИСТЕ миналия парламент какво говореше.А извинявай ти тогава не ходеше на работа а само прибираше заплатата си.............
fen

2014.12.13 | 12:05

1
E не се притеснявай де сега ще започнете рализацията на Турски поток и на теб ще ти е добре.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини