Над 320 хил. лв. разплатени по проекта за Енергийно обновяване на домовете

  • 11 декември 2014 19:48

  • 1601
  • 2
Над 320 хил. лв. разплатени по проекта за Енергийно обновяване на домовете
©

В периода 08-10.12.2014 г. са разплатени над 320 хил. лв. забавени плащания към изпълнители за извършени дейности по проекта „ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДОМОВЕ“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Това съобщиха от пресцентъра на Регионалното министерство

Предстои в най-кратки срокове доизплащането на останалите около 66 хил. лв. Това стана ясно от думите на министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена по време на днешната среща с представители на Асоциацията на сдруженията на собствениците, участващи в проект „Енергийно обновяване на българските домове“.

По време на срещата министърът представи екипа от експерти, който отговаря за работата по проекта и очерта основните дейности, които са предприети в последния месец за ускоряване на дейностите по проекта.

Обновяването на жилищните сгради е сериозен приоритет не само за екипа на МРРБ, но и за правителството, увери регионалният министър и беше категорична, че се полагат максимални усилия, за да се задвижат и ускорят процедурите по проекта.

„Още от първия ден екипът на ведомството работи изключително активно и енергично за намаляване и наваксване на забавянията по проекта, да се ускори процеса на саниране на жилищата, както и да не бъдат изгубени предвидените европейски средства“, увери Павлова.

Тя се ангажира лично с ускоряване на темповете на проекта и гарантира, че в момента се прилагат всички възможности, гарантирани от закона, за да се ускори изпълнението на проекта.

Извършен е пълен преглед на отделните споразумения за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност със сдруженията на собствениците. От сключените общо 52 споразумения за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност със сдруженията на собствениците, по 50 има подписани анекси с актуализация на информацията, съобщи Павлова и подчерта, че с това в рамките на последния месец вече е извършена необходимата промяна.

В допълнение, има подготвени и подписани от страна на МРРБ още 42 броя нови споразумения за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност.

Най-големият проблем до момента е свързан с обжалванията на процедурите за избор на изпълнители. Най-критичните точки са района за гр. София и Южен централен район, призна Павлова.

Паралелно с ускоряване процесите по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“ екипът на ведомството работи и по планирането на новата оперативна програма „Региони в растеж“ и създаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, стана ясно по време на срещата с представителите на Асоциацията на сдруженията на собствениците.

Програмата ще се управлява директно и децентрализирано от общините. В момента се разписват условията по програмата.

Последвайте канала на

1601 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
3

2014.12.12 | 08:54

2
За кои български домове става въпрос ?

2014.12.12 | 08:53

1
Лапай ,че голям глад като не си на власт.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини