АБВ взеха централата на НДСВ

  • 03 декември 2014 15:04

  • 2165
  • 1
АБВ взеха централата на НДСВ
©

Партията на бившия президент Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в АБВ вече има партийна централа. Тя ще се настани в сградата на ул. "Врабча" 23, където се помещава и партийният офис на НДСВ, пише "Дневник".

Днес правителството е решило да предостави за ползване на АБВ два етажа от 6-етажната сграда, вероятно първия и третия.

Формацията получи 4,15% от действителните гласове на изборите за 43-ото Народно събрание, като по този начин се изпълняват условията за предоставяне на държавен имот под наем, регламентирани в Закона за държавната собственост и Закона за политическите партии.

Досега АБВ ползваше помещения в Националния дворец на културата.

Интерес към централата на НДСВ проявяват още Земеделският народен съюз на Румен Йончев, както и Министерството на финансите, което я искаше за Националната агенция по приходите.

Въпреки отпадналите условия за ползване на сградата НДСВ отказва да освободи държавната сграда, която ползва. Според закона за политическите партии право на това имат партиите, които взимат държавна субсидия - получили са повече от 1% от гласовете на последните парламентарни избори.

От няколко месеца областната управа в София се опитва да накара НДСВ да освободи централата, защото партията е изгубила правото си на държавна централа. Още през юли бившият областен управител Росен Малинов е прекратил едностранно договора за наем с НДСВ от 2005 г. и е издал заповед за изземване на етажа поради отпаднало основание.

След разговори с ръководството на НДСВ изпълнението на заповедта е спряно до обявяване на резултатите от парламентарните избори. На тях обаче НДСВ получава 0,24% и затова Малинов възобновява изпълнението на заповедта и дава срок до 20 ноември НДСВ да освободи имота.

На 17 ноември обаче НДСВ подава жалба в Административния съд. Така до произнасяне на съда партията остава в сградата на ул. "Врабча" 23.

Имот за партийна централа на "Движение 21", което получи 1,19% на изборите, е поискала и Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в. Движението също е харесало сградата на ул. "Врабча" 23, но е готово да разгледа и други помещения, които областната управа предложи.

В момента освен НДСВ няма друга партия, която трябва да освободи партийната си централа. Всички си плащали редовно наемите. Със СДС е сключено споразумение за погасяване на дълга от около 70 000 лв. за данък сгради и такса смет, които дължат за централата на ул. "Раковски" 134. Все още тече и делото за централата на БСП на ул. "Позитано" 20. Там реститути имат претенции за част от имота.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2165 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Националист

2014.12.03 | 22:42

1
Скоро Юруш ще се разпадне , след като Долния Лилипут бъде натикан в затвора и централата им ще се освободи , така че , не се карайте ,ще има за всички -- ще я дадат сигурно на ПФ , те си заслужават !!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини