МС одобри позициите на България за заседанията на четири Съвета на ЕС

  • 03 декември 2014 13:31

  • 1108
  • 0
МС одобри позициите на България за заседанията на четири Съвета на ЕС
©

Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 9 декември 2014 г. в Брюксел, съобщи пресслужбата на кабинета.

На него се очаква финансовите министри от ЕС да постигнат политическо съгласие по предложението за директивата за общата система за данъчно облагане на дружества-майки и дъщерни дружества от различни държави-членки и да получат информация за работата по  предложението за директива на Съвета за въвеждане на засилено сътрудничество в областта на данъка върху финансовите сделки.  Предвижда се да бъде постигнато и споразумение по предложението за регламент за изпълнение на Съвета по отношение на  предварителните вноски в Единния фонд за преструктуриране. На заседанието ще бъде направен преглед на стратегията на  Европейския съюз "Европа 2020" и изпълнението й в рамките на Европейския семестър. Европейската комисия ще информира членовете на Съвет ЕКОФИН за мерките в подкрепа на инвестициите и Плана за инвестиции за Европа. В дневния ред е включена дискусия за Доклада по механизма за ранно предупреждение, Годишния обзор на растежа за 2015 г., както и преглед на двата пакета за икономическото управление. Ще бъде представен и Годишният доклад на Европейската сметна палата за изпълнението на бюджета на ЕС за 2013 година.

Министерският съвет прие позицията на България за 3353-то редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, научни изследвания и космическо пространство), което ще се проведе на 4 и 5 декември 2014 г. в Брюксел. В частта "Вътрешен пазар и индустрия" ще бъдат проведени дебати по темите за конкурентоспособността на промишлеността и укрепването на Единния пазар във всичките му измерения. Приоритетните области за България са развитието на енергийните и транспортните инфраструктури, изграждането на цифров единен пазар, продължаване на реформите в сектора на услугите и активизиране на усилията за премахване на съществуващите национални изисквания, създаващи бариери и ограничения, които възпрепятстват икономическата активност на бизнеса.

Одобрена беше и българската позиция за предстоящия Съвет "Правосъдие и вътрешни работи". Той ще заседава на 4 и 5 декември в Брюксел. Предмет на дискусия на министрите на вътрешните работи ще бъдат проектът на директива относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни от компетентните органи за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления, управлението на миграционните потоци, борбата с тероризма с акцент върху чуждестранните бойци и завърналите се от конфликтни зони. Очаква се да бъдат приети заключения относно приемствеността и оценката по Шенген. Предвидено е в рамките на Съвета да бъде подписан План за специална подкрепа на Европейската служба за подпомагане в областта на убежището за България.

В дневния ред на министрите на правосъдието са включени важни законодателни предложения, сред които са предложенията за регламенти за създаване на Служба на Европейския прокурор, за насърчаване на свободното движение на гражданите и предприятията чрез опростяване на приемането на някои официални документи в ЕС, за изменението на Регламент 861/2007 за създаване на европейска процедура за искове с малък материален интерес и на Регламент 1896/2006 за създаване на процедура за европейска заповед за плащане и др.

На 9 декември в Брюксел заседават министрите на енергетиката от ЕС. Те ще проведат политически дебат по одобрената от Европейския съвет през м. октомври Рамка за политиките на Съюза в областта на климата и енергетиката за периода от 2020 до 2030 г. Дебатът ще бъде посветен на новата система на управление, която следва да бъде изградена като система без допълнителна административна тежест, даваща гъвкавост на държавите членки и запазвайки свободата им да определят националния си енергиен микс. България ще подкрепи подхода да се регламентират набор от показатели, фокусирани върху сигурността и конкурентоспособността на енергийния сектор. В същото време считаме, че са необходими и по-преки и конкретни индикатори по отношение на сигурността на доставките, поносимостта на енергийните цени за потребителите и обвързаността със степента на цялостното икономическо развитие на държавите. България ще отбележи, че предложената система за управление с планове за действие дава известни възможности за координация на  националните политики и за регионално сътрудничество. Изрично ще посочим, че продължава да липсва яснота към настоящия момент
относно начина за поделянето на усилията, в т.ч. формулираните индивидуални национални цели; механизма за мониторинг и
актуализацията на националните планове. За страната ни е важно новата система за управление да надгради вече съществуващите
механизми за докладване, без да се налага допълнителна административна тежест.

Политически дебат ще бъде проведен и по средносрочния преглед на Стратегията "Европа 2020", като дискусията ще бъде насочена към приноса на енергийния сектор в създаването на по-интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Очаква се министрите да приемат и заключения относно завършването на вътрешния енергиен пазар на ЕС. България ще подкрепи заключенията, като ще отбележи, че завършването на вътрешния енергиен пазар е първа ключова стъпка от изграждането на Европейския енергиен съюз. Изрично подчертаваме, че един от приоритетите на българското правителство е създаването на функционираща енергийна борса и либерализацията на пазара на природен газ.

Правителството одобри също така доклад за резултатите от заседанието на Съвета по общи въпроси, формат "Кохезионна политика", проведено на 19 ноември 2014 г. в Брюксел. Съветът обсъди и одобри заключения по Шестия доклад на Европейската комисия за напредъка в политиката за икономическо, социално и териториално сближаване на ЕС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1108 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини