Чобанов: ДПС не се опитва да клати управляващите

  • 20 ноември 2014 14:45

  • 1818
  • 10
Чобанов: ДПС не се опитва да клати управляващите
©

ДПС изобщо не се опитва да клати управляващата коалиция. Напротив – всяко наше действие и решение е основано на принципни положения, които защитаваме като политическа сила и парламентарна група.

Това каза в интервю за БНР бившият финансов министър и депутат от ДПС Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас. За подкрепата на партията за зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, Чобанов обясни: "Това беше принципна позиция, че независимо от името и вярата на човека, важни са неговите качества, независимо от политическата му принадлежност. Не виждам никаква провокация. Това е отстояване на тези неща, които са основа като цяло за съществуването на движението, т.е. принципни постановки, от които няма как ние да се отклоним, а напротив – показваме, че ги защитаваме. Ние сме прекалено сериозна политическа сила, за да се говори толкова лековато за нас, че дразним когото и да било", категоричен бе Чобанов.

Относно подкрепата на ДПС за плоския данък, той припомни, че по време на тройната коалиция партията е била един от основните радетели и причината да бъде въведен този данък. Според него положителните ефекти от плоския данък продължават да са налице и степента на икономическо развитие изисква да имаме такъв данък. "Ние показахме, че не сме опозиция заради самата опозиция, а когато трябва да се защити публичният интерес и бюджетните приходи, ние го направихме и демонстрирахме това свое поведение", подчерта депутатът. Той бе категоричен, че при гласуването на актуализацията на бюджета партията отново е демонстрирала последователно поведение.

Бившият финансов министър припомни, че е предложил актуализацията на бюджета по време на управлението на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. "Аз поех своята отговорност, като предложих актуализацията. Дори беше налице конфликт с БСП, която не подкрепи тази актуализация. Тази ситуация беше отчетена от мен и отговорността поета. Оттам нататък имаме 3 месеца управление на служебен кабинет, който преразпредели допълнително значителен ресурс. Нашата отговорност се простира до актуализацията, която тогава аз предложих и която ДПС единствено последователно подкрепяше. За следващите действия няма как да поемем тази отговорност. Ние обаче подкрепяме като цяло необходимостта от актуализация, но не и в тези размери и мащаби, които е предложена, и затова гласувахме „въздържали се“. поясни Чобанов.

Той подчерта, че заложеното в бюджета за 2014 г. е било изпълнимо, но в ситуация, в която няма предсрочни парламентарни избори. Той посочи и други фактори за последвалата необходимост от актуализация. Депутатът каза още, че по скоро одобрява сливането на НАП и Агенция „Митници“. Финансистът изтъкна, че не трябва да се изключва опасността да влезем в спирала на задлъжнялостта. "За кратък период от време се налага доста да увеличим дълга на държавата. Това има и своето основание в момента и то е свързано със ситуацията около КТБ. Ще се наложи взимането на дълг, който ще се изплаща от всички нас и затова трябва да знаем точно какво се е случило по отношение на КТБ както преди поставянето й под особен надзор, така и след това. Дълговата спирала все още не е налице. Това са пари, които ще бъдат дадени временно на заем, част от тях на Фонда за гарантиране на влоговете, който ще ги върне по-късно чрез вноските от банките. Останалата част от дълга е за покриване на бюджетния дефицит. Ако намеренията на новото правителство за бърза фискална консолидация се изпълнят, ще бъдат преодолени подобни опасения за дългова спирала", каза още Чобанов.

Запитан дали е имало сценарий банката да бъде докарана до фалит, Чобанов отговори: "Дори да е имало сценарий, той се е развивал независимо от мен, но не смятам, че има подобен сценарий. Просто банката беше стигнала до критично ниво в своето развитие, след което не можеше да продължава по подобен начин. Финансовият министър не е първата институция, която трябва да реагира при подобна ситуация. За да има ликвидна подкрепа, трябва да има искане за такава. Такова не е имало. Освен това, в подобна ситуация, в която става въпрос за неплатежоспособна банка с подобни бизнес практики - тя няма как да бъде подпомагана ликвидно. Това щеше да бъде едно разхищение на публичен ресурс. Видяхте за какъв недостиг в капитала става въпроса. Този недостиг няма как да бъде покрит с ликвидна подкрепа", заяви той. Чобанов бе категоричен, че не е настоявал и лобирал да се обявява банкова ваканция. Според него частните пенсионни фондове не трябва да бъдат национализирани.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1818 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
boikyygly hanumata na dogan

2014.11.22 | 09:46

10
lapam cqlata pishka na Dogan-a posle toi ni go nabiva v anysa,a na kraq az mu piq spermata mnogo obizam da e turska
ВОЛЕНУГЛУ ХАНЪМАТА НА ДОГАН

2014.11.22 | 09:46

9
воленуглу + ДОГАН = ВЕЧНА ЛЮБОВ И СЕКС ДО ПРИПАДЪК
Напротив

2014.11.22 | 09:46

8
Напротив ,клатите и Боко и управляващите ! Нежно -да не ги боли !
БУТАЧА

2014.11.22 | 09:42

6
ДА ЕБA КОМСОМОЛСКИЯ ЕНИЧЕР

2014.11.22 | 09:42

7
Поправка - Жид!

2014.11.21 | 21:24

5
eбaти плyжeкa дeбилeн и пpoдaжeн! eбaти ceлcкaтa гyглa!

2014.11.20 | 19:27

4
ТОЗИ ЛЬО-ЛЬО С ГОВНИШАРСКИ НЯМАТ НИ СРАМ НИ СЪВЕСТ ДА СЕ ПОКАЗЗВАТ ПА И АКЪЛ ДА ДАВАТ НЕЩАСТНИЦИ ОТЕЧЕСТВОПРЕДАТЕЛИ
Румен

2014.11.20 | 19:27

3
Уродлив мръсни

2014.11.20 | 19:27

2
Турците ВЪЪЪН!!!ЗАТВОР за ВАС!!!Престъпници!!!!
hasan

2014.11.20 | 19:27

1
Peterchi needs a hair cut.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини