Ген. Кирчо Киров: Службите са по-зависими от политиците, отколкото обратното

  • 19 ноември 2014 18:40

  • 1500
  • 1
Ген. Кирчо Киров: Службите са по-зависими от политиците, отколкото обратното
©

Въпреки битуващото мнение, че политиците са зависими от службите, от дългогодишния си опит мога да кажа, че службите са по-зависими от политиците, отколкото обратното. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров.

Службите за сигурност работят по закони, създадени от политиците. А вече 25 г. очакваме обща политическа воля за изготвянето на здрава рамкова основа и нормативна база за тези служби, добави той.

Ген. Киров посочи, че в деветгодишния период, в който е бил директор на разузнаването, не е имало натиск върху него за изпълняване на политически поръчки.

Той заяви, че подкрепя внесените в парламента законови промени в сектор "Сигурност". В този си формат НРС и Служба "Военна информация" са достигнали един предел, отвъд който не могат да се развиват в оперативен и информационен план. А и две такива големи служби са твърде много за малка държава като българската, смята ген. Киров.

Той се обяви за създаването на едно общо външноразузнавателно ведомство.

Ген. Кирчо Киров е категоричен, че воденото срещу дело за длъжностно присвояване на 5 млн. лв., "в зародиша си е от политически характер".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1500 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.19 | 19:05

1
разбира се че се подкрепят за грабежа на Народа

Добави коментар

Водещи новини