Орешарски: Цесиите са си проблем на КТБ

  • 18 ноември 2014 14:36

  • 2063
  • 2
Орешарски: Цесиите са си проблем на КТБ
© Булфото

Не споделям много прехвърлянето на отговорността върху БНБ. Цесиите са си проблем на КТБ. По този начин бившият премиер Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 обобщи позицията си за регулатора на банковата система и за ролята на БНБ в драмата с КТБ, съобщава "24 часа".

Мнението за планиране на "кухи" приходи в бюджета за тази година очевидно доминира в момента. Така той започна отговора на въпроса защо председателя на временната бюджетна комисия в НС Менда Стоянова оповести, че 1,5 млрд.лв. от новия заем трябва да отидат за покриване на допълнителния дефицит по бюджета на база неизпълнение на приходите, защото са планирани като кухи. В началото на 2014 г. приходите изобщо не изглеждаха кухи, оспори твърденията й Орешарски.

Те станаха такива в резултат на цялостното икономическо развитие, повлияно от нивата на политическата стабилност. А, спомнете си, че самата г-жа Стоянова говореше за по-малка сума през лятото, отбеляза той. Политическата нестабилност не е най-добрата среда, в която се сбъдват икономическите прогнози, каза бившият премиер.

Не мисля, че е толкова лошо състоянието на държавата, при всички случаи в средата на миналата година беше значително по-лошо, но тогава не се коментираше по този начин, продължи Орешарски. Струва ми се, защото основната задача бе да работим за стабилизирането не с приказки, а с действия, добави той.

Централната банка със силната подкрепа на правителството в началния период на затваряне на КТБ или по-скоро - двете институции изработиха много ясен план за действие, който политическите сили преди да се разпусне 42 НС не приеха, е мнението на Орешарски.

Без действащ парламент не беше възможно да се направи никаква законодателна инициатива и да се пристъпи към по-активни мерки на реакция по отношение на кризата в банката. Според правомощията на БНБ, така както са записани в закона, вие сте прави - те са много ясни, но означаваха фалит на банката, поясни бившият премиер. В същото време публиката искаше от Централната банка да не се прибягва до тази мярка - това е обяснението, потвърди той.

Усилията на БНБ, все пак, бяха да бъдем в условия на известност, когато вземаме решения, а не да се действа сляпо по закона, продължи Орешарски. Ако беше сляпо по закона - веднага трябваше да се обяви КТБ в несъстоятелност, посочи той.

Не мога да коментирам цесиите, не съм запознат с тях, бе отговорът му на въпроса дали не бе прекалено дълъг периода, в който КТБ бе под специален надзор. И дали това разтегляне във времето не е било именно, за да се направят необходимите за определени хора и фирми цесии. Те са си проблем на банката, отсече Орешарски.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
2063 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.18 | 20:07

2
от свиня колтура и от комунист срам няма такава наглост
stoiko

2014.11.18 | 17:04

1
Ni luk jal ni luk mirisal,nisto ne znae,kakav premier si bil ti idiote.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини