Рашидов ще съдейства за реставрацията на храма "Св. Ал. Невски"

  • 18 ноември 2014 14:10

  • 881
  • 0
Рашидов ще съдейства за реставрацията на храма "Св. Ал. Невски"
©

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко ще съдейства за реставрацията на храма "Св. Ал. Невски", съобщава пресцентърът на министерството. Рашидов е посетил днес катедралния храм по покана на Тивериополския епископ Тихон, патриаршески викарий и председател на църковното настоятелство. Духовникът е помолил министъра да съдейства за осъществяването на проекта за реставрация и консервация на патриаршеската катедрала.

Храмът "Св. Ал. Невски" отскоро има издаден документ за собственост и вече е възможно ремонтът на сградата и реставрацията на стенописите да се извършат по европейски програми, отбелязват от Министерството на културата. "Ще направя всичко възможно да помогна, за да може да кандидатствате за финансиране по европейски фондове", е казал министър Рашидов. С негово съдействие ще бъде организирана и среща на епископ Тихон с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Темата е опазването на българското културно наследство. Епископ Тихон е казал, че се моли час по-скоро да стане готов новият български национален музей в кв. 500 в центъра на София, чието изграждане с европари започна в предишния мандат на министър Рашидов.

Настоятелите на патриаршеския храм "Св. Ал. Невски" са благодарили на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и за незабавната му намеса за реставрацията на иконата на Исус Христос от централния иконостас, разкъсана преди две години от неизвестен нападател.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини