Спират влаковете по отсечката Айтос - Нова Загора

  • 17 ноември 2014 17:28

  • 2100
  • 2
Спират влаковете по отсечката Айтос - Нова Загора
© Булфото

Влаковото движение по 80-километровата железопътна отсечка Айтос - Нова Загора ще бъде спряно до седмица. Железопътните гари по този участък се управляват ръчно и има риск от инциденти. Това каза на пресконференция в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета. Той информира, че е наредил да бъдат удвоени смените и да се дадат допълнителни възнаграждения на стрелочниците.

Решението да бъде преустановено движението министърът е взел днес, след като е посетил всички девет гари, които се  управляват ръчно. Те са временно на този режим поради  изпълнението на рехабилитацията на ж.п линията Пловдив-Бургас. Целта на инспекцията е била министърът да се запознае на  място с предприетите мерки от Национална компания "Железопътна  инфраструктура" за гарантиране на безопасността на влаковото движение в гарите. Министър Московски припомни вчерашния случай, при който два влака спряха на 250 метра един от друг на гара Церковски.

"Не можем да си позволим дори и минимален риск. Пътниците ще се транспортират с автобусен превоз", каза министърът. Той  информира, че до месец и половина ще бъде възстановена главната сигнализация и сигнално-охранителната техника в тези 9 гари.

Утре предстои среща с консорциума, който е изпълнител на проекта, допълни Московски. По думите му причината за вчерашния  инцидент е, че стрелочникът е допуснал грешка и само навременната намеса на началник движението заедно с другите работници на гарата е предотвратила инцидента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2100 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.17 | 22:32

2
абе тия луди ли са. Спират влакове по време на коледа и нова година. Още колко години ще правят 80 км. Хорат в други държави за 5 години правят по 3-4000 км. скоростни линии, тез едни 80 км. - 5 години. Ами да вземат да затворят и автомагистрала тракия в участъците където се наводниха.
Огнян

2014.11.17 | 20:51

1
Да, за повишаване на сигурността ще спрем движението на влакове и ще пуснем автобуси. Проста сметка. Проблем в железницата са ниско квалифицираните кадри а не развързаните гари. А друг е въпроса за тези заплати кой ще работи отговорната железничарска работа. Ниско заплащане, ниско ниво на кадри, проблем със сигурността.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини