Митов: Не е изключена опасността от започването на нова Студена война (видео)

  • 13 ноември 2014 11:39

  • 3324
  • 19
Митов: Не е изключена опасността от започването на нова Студена война (видео)
© Булфото

Като част от една общност ние трябва да предприемем смели стъпки и ефективна политика, която да позволи успешното ни адаптиране към променената геостратегическа среда, заяви министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, при откриването днес на Годишната конференция по сигурността в Централния военен клуб, организирана от Софийския форум за сигурност и БАН.

Установеният след края на Студената война крехък баланс в отношенията между силите беше нарушен като допълнително поставя пред изпитание международния ред по различни начини и в различни посоки. "От една страна - на изток, в Украйна руските агресивни действия правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние. От друга страна - на юг действат екстремистки групировки, които използват брутално насилие, за да отстояват властта си върху територии, които, за съжаление, са под техен контрол", каза Митов.

В този сложен контекст ние и нашите партньори имаме една обща и трудна задача - да останем силни, единни и готови да се справим с тази съвкупност от предизвикателства, заяви външният министър.

За да гарантираме националната си сигурност в условията на нарушен баланс в региона на Черно море трябва да отчетем необходимостта от отделянето на значително време и средства за изграждането на ключови военни способности. Това е важно и заради ангажиментите, произтичащи от Вашингтонския договор, отбеляза Митов.

По думите му, променената стратегическа среда изисква още по-значително укрепване на трансатлантическите отношения чрез засилване на икономическите и военните връзки между съюзниците. Нашият интерес - както българският, така и на общността, е в това да заложим на енергийната диверсификация и на намаляването на енергийната си зависимост от Русия, посочи Митов, като припомни решения от срещата на НАТО в Уелс. Министърът отбеляза, че кризата в Украйна е дала ясен знак и за това колко са важни политиката на отворени врати и евроатлантическата интеграция на страните-кандидатки за членство.

"Агресията на Руската федерация в Украйна, погазването на международното право, преначертаването на картата на Европа в 21-ви век, генерирането на нови замразени конфликти - всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности", каза Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,. По думите му, налагането на геостратегически избор на суверенна страна е недопустим акт според нормите на съвременните международни отношения. Не е изключена и опасност от започването на нова Студена война. Тези условия ще окажат влияние на развитието на отношенията с Русия и вероятно ще доведат до фундаментални промени в настоящата и бъдещата архитектура на европейската сигурност, посочи Митов.

България подкрепя всички усилия на международната общност, на нашите съюзници и партньори в борбата срещу терористите от  т.нар. Ислямска държава, каза външният министър и припомни военната помощ за кюрдските сили пешмерга в Ербил.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
3324 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2014.11.14 | 23:40

19
Ti imash edna politika-politikata na otvorenite buzi ! Pedal !
хатакларъ Е ПРОЕКТ НА ДПС

2014.11.14 | 23:40

18
БРАВО НА МИНИСТЪРА

2014.11.14 | 23:38

15
ЕДНОДНЕВКА-"брули круши със ботуши,спира влака със кривака'', той ,тя -казва ,нарежда, подрежда,хваща кокошкари,съди клошари,'' куче влачи рейс''

2014.11.14 | 23:40

17
Когато човек не си е на мястото,няма нужната квалификация,за да заема длъжостта„на която е сложен е по–добре да не повтаря това,което с му написали чужди "мислители".

2014.11.14 | 23:38

16
Сериозно съм изкушен да взема да стана член на Атака и да гласувам за тях от такива като този.

2014.11.14 | 23:38

14
Абе вие триполките водите битки с разни триподи и марсианци. Къде ни замесвате нас в Украинската криза.

2014.11.14 | 23:36

13
Как пък един външен министър читав не видях през последните 25 години?
Дядо Боре

2014.11.14 | 23:36

12
"всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности"??? Продажен келеш, ние имаме своите български источно-православни ценности. Заври си евроатлантическите ........ и с тях през Атлантика ......
Аз казах.

2014.11.14 | 23:36

11
Как ги избират тия наши външни министри, с конкурс за антибългаризъм ли или според това кой повече може да превива гръб пред янките?! Писна ми нихилистични продажни копелета да ни представляват пред света. България е една, но и освободителката и -Русия също е една, не забравяйте това.

2014.11.14 | 23:36

10
поредния лицемер назначен от посолството на САЩ ако говорим истини да си кажем и за аресят на САЩ срещу Ирак,Югославия,Сиря,Либия,Украйна, на последното събрание на ООН 185 държави гласуваха САЩ да вдигнат ембаргото срещу Куба като незаконо и потъпквашто международното право и само две държави гллсуваха против САЩ и Изрел

2014.11.14 | 23:36

9
В своето последно интервю Картър заяви, че САЩ заслужено е получила образът, според който държавата „разпалва въоръжени конфликти практически по всякакъв повод”. Джими Картър за пореден път разкритикува агресорската външна политика, която САЩ води. „Можете да погледнете хронологията: след края на Втората световна война до днес САЩ практически са били постоянно във война някъде. Има около 30 държави, с които ние сме предизвикали въоръжен конфликт“, заяви пред изданието „Салон” бившият президент на Съединените щати. Картър припомни и лицемерното изказване на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че да се атакува и нахлуе в чужда държава през 21в. е неприемливо. Интервюиращия журналист запитал бившия президент не е ли това същото, което САЩ направиха с Ирак, например. „Напълно вярно, отговорил Картър. Ние направихме това. И през цялото време правим това. За съжаление, такъв е Вашингтон. И това продължава вече много години”, отговорил Джими Картър. .

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини