Вотът може да стане задължителен от 2015 г.

  • 12 ноември 2014 07:50

  • 2004
  • 10
Вотът може да стане задължителен от 2015 г.
© Булфото

ГЕРБ смята да предприеме сериозни промени в изборното законодателство, с които да въведе задължително гласуване от догодина и да се "тества" още на местния вот. Това се разбра от думите на зам.-председателя на формацията Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Идеята за принудителен вот се обсъжда отдавна в партиите от сегашното мнозинство. ГЕРБ внесе подобно предложение за промяна в Изборния кодекс миналата зима, но то бе отхвърлено от БСП. Тогава един от авторите на кодекса - Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, обяви, че задължението противоречи на конституцията. Готвеше се и запитване до Конституционния съд, което така и не бе внесено.

Сега обаче ГЕРБ има солидна подкрепа за предложението си, пише „Сега". "За" са СДС и "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок. Но най-запалените привърженици на задължителното гласуване са в Патриотичния фронт, които неведнъж са изтъквали, че това е начинът да намалеят купените гласове и влиянието на ДПС. Преди няколко дни патриотите поискаха местните избори догодина да се съчетаят с референдум по няколко теми, като един от въпросите да е задължителното гласуване. Такова допитване се подкрепя и от АБВ.

Цветанов обеща да се търси консенсус по темата, като за разговори ще бъдат поканени всичките осем парламентарно представени партии. Дискусиите ще започнат веднага след гласуването на правилник на новия парламент и структуриране на комисиите в НС и най-вече на правната, където ще се обсъждат поправките в Изборния кодекс.

Неочаквано ГЕРБ може да се сдобие и със съмишленици в БСП. Членът на временната правна комисия от соцпартията Филип Попов заяви пред "Сега", че лично подкрепя идеята, но обсъждането й в ПГ на червените тепърва предстои. Според него подобна промяна трябва да обхване всички видове избори. В тази връзка Попов настоя в кодекса да се предвиди и санкция за неявяване пред урните. Но той напомни, че остава висящ въпросът дали задължителният вот не влиза в противоречие с конституцията, тъй като не е ясно дали гласуването трябва да се разглежда не само като право, но и като задължение.

Колегата му в правната комисия от Реформаторския блок Петър Славов коментира, че разбира желанието на ГЕРБ да се преодолеят купеният и корпоративният вот, но има резерви дали идеята би проработила на практика. Според десния депутат по-добрият вариант е въвеждането на задължителна преференция. Както и търсенето на алтернативни методи да се стимулират избирателите да ходят до урните, вместо да бъдат отблъсквани със санкции. И в ПГ на реформаторите дискусията по темата тепърва предстои.

Сходно мнение изказа и депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митов, който принципно подкрепи идеята, но изтъкна, че "освен пръчка трябва да се предвиди и морков" за гласоподавателите. По думите му националистите са готови да обсъдят предложението на ГЕРБ, а въпросът за съобразността му с основния закон трябва да се постави пред КС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2004 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2014.11.12 | 14:24

3
tova ne e pravilno demokracia e ako iskam shte glasuvam pri polojenie che ne mi xaresva nito edna partia ka da glasuvam nemoga da si dam glasa e taka che bilo zadaljitelno
Мафиоти

2014.11.14 | 08:24

10
или ще пишеш върху бюлетината Мафиоти

2014.11.14 | 08:22

9
Ми ще гласуваш празна бюлетина или за малка пария е! Иначе следващия път ДПС ще събере 20%.

2014.11.12 | 21:28

8
Не искам задължителен вод! Искам хората с двойно гражданство, не живеещи в България да не могат да гласуват.

2014.11.12 | 21:28

7
Изплашиха се господа дупетатите че обществото не ги одобрява и негласувалите се увеличават. Иначе така предлаганото с нищо не се различава от режима на тато срещу който надават ужасен вой.

2014.11.12 | 21:28

6
Na nikoi ne sam dlajen kaput smotan

2014.11.12 | 21:28

5
Хайде да видим как ще ме задължат да гласувам,като не искам ! Ще има да плащат загубени дела !
Стоян

2014.11.12 | 18:36

4
Щом си роден и живеешв България, ти си БЪЛГАРИН.България е нашата Родина.За това не може да ти е все едно кой ще управлява.Ти си ДЛЪЖЕН да участвуваш в избора на правителство според твоите преценки и твоя глас е важен и задължителен.
AJ4A

2014.11.12 | 14:24

2
При ТАЙНА НА ВОТА никога няма да разбереш дали си гласувал за този, за който вярваш, че си гласувал!!!! Задължително гласуване придружено с ТАЙНА НА ВОТА гарантира НОВА МНОГОГОДИШНА ТИРАНИЯ!!!!! Сега единственият начин да заявим на света, че НЕ ИСКАМЕ НАЛОЖЕНИТЕ НИ ОТГОРЕ ПОЛИТИЦИ бе да не гласуваме, а след като направят вота задължителен НИКОЙ НЯМА ДА РАЗБЕРЕ КОЛКО ЛЕГИТИМНИ СА АНШИТЕ НЕЛЕГИТИМНИ ПОЛИТИЦИ!!!!
капут -ибриков -червеногъзов - модератор

2014.11.12 | 09:51

1
ти си знаеш червен боклук!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини