Фандъкова пожела правителството да работи

  • 11 ноември 2014 20:28

  • 1355
  • 7
Фандъкова пожела правителството да работи
©

Надявам се и наистина желая успех на новото правителство – да работи така, че много скоро да могат да се възстановят плащанията по спрените оперативни програми и най-вече да се отворят програмите от новия програмен период, защото вече загубихме една година.

Това заяви пред „Фокус” кметът на Столична община Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която беше отличена с наградата „Кмет на годината” в категория „Усвояване на евросредства”.

Фандъкова посочи, че 2014 г. е била нулева, а 2015 г. чука на вратата. „За всички общини и граждани на България е изключително важно час по-скоро да можем да се възползваме от този финансов ресурс. Разчитам и на друго – на законодателната, на новата изпълнителна власт – да се създадат много ясни правила за контрол на европейските проекти, да не се сменят в движение, така че да може да не са потърпевши общините от тежките финансови корекции, които бяха налагани през изминалата година”, добави кметът на София.

Тя обясни, че наградата „Усвояване на евросредства” е важна, защото това е признание за работата на целия екип на Столичната община в условията на тежка финансова криза да привлича безвъзмездни европейски средства.

„През изминалия програмен период 2007-2013 г. успяхме да защитим проекти за около 3 милиарда лева, от които 2 милиарда безвъзмездно европейско финансиране. Това са средства, директно влезли в града, в бизнеса, в създаване на работни места. С тези средства успяхме да строим метрото, да изпълним първия етап и да строим втория етап от проекта за завода за отпадъци, да подменим автобуси, трамваи и тролеи. Всичко това се вижда от гражданите и създава повече удобства за градския транспорт. Успяхме да санираме училища и детски градини, да строим музеи. Това е задача, която изпълняваме с голямо желание, защото резултатите са видими. Те променят града, променят живота”, подчерта Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Тя допълни, че това е и трудна задача, защото означава много работа, ежедневна отговорност за доверието, което ЕК е изразила.

На въпрос дали има опасения от забавяне по някои от ключовите проекти, кметът на Столична община Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска коментира: „За нашите проекти за момента нямаме забавяне. Успяхме да осигурим със собствени средства изпълнението на някои от тях – както на авансовото плащане за новите автобуси, които вече се движат по улиците на София, за да може да се възползват гражданите от тях, така също и с осигурени средства от Европейска инвестиционна банка, успяваме все още да строим втория етап на завода, да не спираме, защото сроковете ни притискат, а плащанията още не са възстановени”.

Тя заяви, че като кмет на столицата и на най-голямата община ще продължи да работи за това да има екипност в работата между местната и централната власт. „Това е изключително важно – особено що се отнася до реализирането на европейските проекти. Управляващите органи се ръководят от централната власт, местната власт е основен бенефициент на проектите и ако не работим ръка за ръка, тогава пострадали ще бъдат гражданите, защото няма да успеем да се възползваме от безвъзмездния ресурс, за да можем да променяме средата в градовете и селата”, посочи Фандъкова.

Последвайте канала на

1355 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.11.12 | 20:11

7
TEZI PERVEZNIZI KOITO SIPAT POMIA PO GOSPOJA FANDAKOVA MOGAT LI DA KAJAT KOI E BIL PO-DOBAR KMET NA SOFIA OT NEIA. SPRETE SE POMIARI, SPRETE SE GADOVE, SPRETE SE IZT DOLNA. KAPETE SE V POMIA ZASHTOTO NE ZNAETE NESHTO PO DOBRO.DEGRADIRALI TIPOVE OTIDETE DA IZKARATE 5 LEVA S TRUD, NE SE PRODAVAITE ZA PARCHE PIZA NESHTASNIZI JALKI.

2014.11.12 | 08:44

6
Dran,dran...Tia gi razpraviai na starata mi shapka...

2014.11.12 | 08:44

5
като парите са от ЕС как София затъна в дългове от над 1,5 милрда долара за строителството на метрото

2014.11.12 | 08:44

4
Данчее , ша'т скъсам гьоно ша'т скъсам ...

2014.11.12 | 08:44

3
Браво, сега отпушиха и парите за новият лъч на метрото, браво Данче!
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2014.11.12 | 08:44

2
ДОКЛАДНА от Ахмед Емин – началник кабинет Г-н Председател Във връзка с постигнатото споразумение с г-н Волен Сидеров и решение на ЦОБ, аз изпълних поставената от вас задача, като предадох сумата 1 600 000 лв. /милион и шестстотин хиляди лева/ на г-н Волен Сидеров, за подпомагане на неговата предизборна кампания. Сумата бе предадена в присъствието на определените от Вас представители от ЦОБ – Камен Костадинов и Росен Владимиров. ПЕЧАТ.С уважение:''А. Емин'' Извод: Ахмед Доган е дал 1,6 млн. лв. на лидера на "Атака" Волен Сидеров за предизборна кампания през 2005 година.След това Доган убива А.Емин, за да заличи следите си, но документът останал непокътнат. Светна истината че АТАКА е проект на ДПС, със цел насаждане на етнически конфликти във България,с единствената цел разделението и. Събуди се Българино!

2014.11.12 | 08:43

1
А ти кога ще работиш?????

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини