МС одобри проекта на Иновационната стратегия 2014-2020 г.

  • 05 ноември 2014 12:35

  • 1114
  • 1
МС одобри проекта на Иновационната стратегия 2014-2020 г.
©

Правителството одобри проекта на Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г. Стратегията предвижда до 2020 г. страната ни да направи качествен скок в иновационното си представяне на ниво ЕС, особено в сферите на демографията, устойчивото развитие, интелектуалния капитал и здравето на нацията, съобщи пресслужбата на кабинета.

Стратегическата цел в проекта е до 2020 г. България да премине от групата на "плахите" в групата на "умерените" иноватори. Изпълнението на тази цел се свързва с провеждането на ефективна политика за растеж на базата на конкурентните предимства на индустрията и научните изследвания.

Реализирането й ще стане с постигането на две оперативни цели - фокусиране на инвестициите за развитие на иновационния потенциал в идентифицираните тематични области (за създаване и развитие на нови технологии, водещи към конкурентни предимства и повишаване на добавената стойност на националните продукти и услуги) и подкрепа за ускорено усвояване на технологии, методи и др., подобряващи ресурсната ефективност и прилагането на ИКТ в предприятията от цялата промишленост.

Поставя се акцент върху подкрепата на националната специализация, която ще даде шанс на страната ни да се отличи и покаже свой облик на международния пазар. Това ще доведе до по-голяма концентрация и по-ефективно използване на средствата, отпускани от ЕС, а също така и до подобряване на координацията и взаимодействието между инициативите, предприети на общностно, национално и регионално равнище.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1114 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.05 | 13:46

1
до сега само говорене и ефективно повишение на цените , означава ли че иновациите са започнали ? а ще чакаме далечното бъдеще за нормален живот , е поне се надявам да не е след края на света

Добави коментар

Водещи новини