Искат МВнР да стане стратегически обект

  • 04 ноември 2014 21:35

  • 1177
  • 1
Искат МВнР да стане стратегически обект
©

Външно министерство да влезе в списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Това предлага служебното правителство в проект за допълнение на Постановление №181 от 2009 година, пише "Преса".

Мотивите са, че в сградата на МвнР е разположено звено на ДАНС, което обслужва закритата комуникация със задграничните представителства. Освен това в дирекция „Консулски отношения“ се съхраняват данните за всички дипломатически и служебни паспорти. Всеки ден в сградата се провеждат голям брой срещи с посланици, дипломати и др. Според министрите „при липсата на полицейски органи на входа на МВнР е налице засилена опасност и уязвимост при посещенията им в сградата на МВнР“. В момента Външно се пази от ведомствена охрана.

С промяна на Правилника за прилагане на Закона за ДАНС от 6 март 2013 г. правителството в оставка на ГЕРБ реши контролът върху физическата защита на стратегическите обекти да се осъществява от агенцията. Тогава аргументът беше, че противодействието на терористични заплахи е един от приоритетите в работата. Дотогава контролът беше разпределен между МВР, Министерството на отбраната, ДАНС и разузнаването.

Обектите от значение за националната сигурност са определени от Министерския съвет в Постановление №181 от 20 юли 2009 г. на кабинета „Станишев“. В списъка влизат ключови промишлени, административни, транспортни и комуникационни обекти. Сред тях са и сградите на президентството, парламента, на Министерския съвет и комплексът „Бояна“.

Министерството на отбраната е един от значимите стратегически обекти в държавата. И двете му сгради в София - на ул. „Дякон Игнатий“ № 3 и на бул. „Тотлебен“ срещу „Пирогов“, се охраняват денонощно отвън и отвътре от военна полиция, действа и постоянно видеонаблюдение. Допускът е ограничен, външни хора се пускат само с предварителна заявка минимум 24 часа преди посещението. Посетителят задължително се придружава от служител или офицер.

Комуникациите и интернет мрежите в сградите са защитени срещу външно подслушване, хакерски атаки и теч на информация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1177 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.05 | 00:24

1
ot kakvo se strahuvate ot naroda li?

Добави коментар

Водещи новини