В България има срастване на политиката с криминалния сектор

  • 31 октомври 2014 06:56

  • 1562
  • 7
В България има срастване на политиката с криминалния сектор
©

"В България има срастване на политиката с криминалния сектор", това заяви пред националното радио директорът на "РискМонитор" Стефан Попов преди представянето на доклад за борбата с организираната престъпност у нас.

Той допълни, че резултатът от това срастване е, че институциите не могат да си вършат нормално работата. А разделителната линия не е толкова КТБ, колкото реформата в сектор "Сигурност". Попов бе категоричен, че МВР е най-нереформираното ведомство, но нито един политик не смее да го пипне, защото може да накърни интересите на 60 хил. служители и семействата им и в крайна сметка да загуби около 200 хил. гласа. Според експерта трябва да се запази специализираната прокуратура и да продължи да се развива. Спецсъдът обаче не е доказал необходимостта си.

Основният двигател на реформите през последните 10 години у нас е натискът, оказван от европейските институции, става ясно от доклада на "РискМонитор", пише в. "Сега". "Основна движеща сила в действията на властите са европейските институции - българският законодател предприема постоянни промени, от една страна, за да отговори на очакванията на европейските партньори и обществото, а от друга, да укрепи капацитета на институциите. Вероятно под въздействието на европейските структури промяна в работата на институциите все пак има. Въпреки неспирните реформи обаче нивото на организирана престъпност в страната не намалява. Нещо повече - не се вижда връзката между дейността на прокуратурата и съда, дори и на специализираните звена, и ограничаването на престъпността. Логично България продължава да получава критики", отбелязват авторите на доклада.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1562 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
BBisPedal

2014.10.31 | 19:34

5
Ако ГЕРБ се върне на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри и биячи с основно и средно образование!

2014.10.31 | 19:34

7
Това просташко стихотворение,съм го чел някъде преди време,сам ли го измисли? или го копира от някъде?

2014.10.31 | 19:34

6
Приятелю,да не си ясновидец? Или те е страх за местенцето и крадените парички та плашиш гаргите с апокалипсис?

2014.10.31 | 19:34

4
Това никой не го знае,кажете нещо ново

2014.10.31 | 19:34

3
Добро утро!

2014.10.31 | 14:22

2
В Съдебната с-ма и в МВР - реформи като в Грузия! Смяна на 90% от служителите. А щом НАИСТИНА искат да служат на обществото - депутатите без заплати!

2014.10.31 | 08:22

1
Samo konstatacii ne stigat,neobhodimi sa dejstvia!Kak da se iz4istiat,sled kato kriminalite i prestapnite oligarsi komandvat cialata darjava,vklu4itelno i politicite ni?

Добави коментар

Водещи новини