Фюле отговори на Джамбазки за членството на Сърбия в ЕС

  • 29 октомври 2014 13:15

  • 2124
  • 3
Фюле отговори на Джамбазки за членството на Сърбия в ЕС
©

Без реално гарантиране на правата на българите в Сърбия – няма как да се говори за еврочленство. Това е част от отговора на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле на запитването на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки относно проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини и преговорите за членство на Сърбия в ЕС.

Българският представител в Европейския парламент Джамбазки зададе въпроса ще продължават ли да се водят присъединителни преговори докато са налице многобройни нарушения на правата на малцинствата в Република Сърбия. В питането си той изброява част от сериозните пречки, пред които е изправено българското малцинство в Западните покрайнини страна на сръбската власт - натиск от страна на местната власт върху български учители в гимназия „Георги Димитров“ в Босилеград, където липсват учебници по български език, което нарушава правото им да изучават своя майчин език, както и съдебно преследване на български дейци, като например случая „Иван Николов“ от Босилеград.

В отговора на еврокомисаря Фюле се казва, че зачитането на основните права и защитата на малцинствата са основни изисквания за Сърбия в рамките на преговорите за присъединяване.

Според Европейската комисия е „необходимо да се отдели внимание на последователното прилагане на законодателството в цяла Сърбия, особено в областта на образованието, използването на езици и достъпа до медии и религиозни служби на езиците на малцинствата, винаги когато малцинствата изразяват желание за това.“

Джамбазки коментира, че отговорът на комисията е дипломатичен, но същевременно и доста ясен – без реални действия за гарантиране правата на българското малцинство и прякото му участие в обществения живот в Сърбия не може да се говори за членство в Европейския съюз.

Това е фундаментален въпрос и той е крайъгълен камък в отношенията на Белград с останалите държави-членки на ЕС. Отделно от това процесът на присъединяване е замразен за сега, което на бюрократичния език на ЕК означава, че спрямо новите кандидати за членове в ЕС ще бъдат прилагани много по-строги правила. В този смисъл Сърбия няма да бъде допусната на база компромис и това трябва да стане ясно на всички среди в Белград, категоричен е Джамбазки.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2124 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
AJ4A

2014.10.30 | 12:11

3
Ако имаше истински патриоти, първо щяха да попитат ЗАЩО ИМЕТО НА БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ Е ГЕОРГИ ДИМИТРОВ?????
СТАЛИН..

2014.10.29 | 17:37

1
ВЪВ БЪЛГАРСКИТЕ СРЕДИ Е МНОГО ПО-ДОСТОЙНО ,НЕЩО ДА Е КРЪСТЕНО НА Г.ДИМИТРОВ ,ОТ КОЛКОТО НА ДЖЕЙМС БАУЧЕР ,БРЮКСЕЛ ,ИЛИ ТАМ НА НЕ ЗНАМ СИ КОИ НЕ ИЗВЕСНИ ЗА НАС ЛИЧНОСТИ.

2014.10.29 | 21:37

2
За първи пън чувам български евро депутат да проявява загриженост за България. Браво на г-н Джамбазски

Добави коментар

Водещи новини