Колко пари поиска България от ЕС за наводненията, пита Джамбазки

  • 28 октомври 2014 11:23

  • 2200
  • 4
Колко пари поиска България от ЕС за наводненията, пита Джамбазки
©

Писмо до Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие относно оценката на щетите от природните бедствия и действията на властта до момента изпрати заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европарламента Ангел Джамбазки.

Въпросите, които поставя евродепутата, са:

1. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията за областите Варна, Бургас, Добрич, Враца, Хасково?

2. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията в страната върху инфраструктурата – публична общинска и публична държавна собственост?

3. Какъв е размерът на поисканата помощ от Министерски съвет от Европейската комисия?

4. Получил ли е Министерски съвет официален отговор в какъв размер Европейската комисия ще отпусне помощ за преодоляване на последствията от наводненията и в какъв срок?

Питането на заместник-председателя на ВМРО, който е и български представител в Европейския парламент, бе предшествано от изказване в Страсбург миналата седмица. В рамките на разискването в Европейския парламент за по-добрата превенция и управление на наводненията на европейско равнище Джамбазки поиска повече информация за механизма, по който се разпределя помощта, и за сроковете, в които тя ще бъде получена от държавите-членки на ЕС.

Можем с голяма доза основание да твърдим, че България е една от най-тежко засегнатите държави-членки по линия на природните бедствия през последната година. Считам, че по отношение на превенцията, по отношение на подготовката на институциите и населението при природни бедствия в последните две десетилетия не е направено почти нищо. Отделно от това вече е пределно ясно, че България няма изработен механизъм – нормативен, институционален и финансов, който да се ползва за преодоляване на последиците от природните бедствия, посочва Джамбазки.

Попитах официално министър-председателя, вътрешния министър и министъра на регионалното развитие какви са щетите до момента и какво са поискали като компенсации от Брюксел. Чакам техния отговор. Имам лошото предчувствие, че отново някой някъде няма да си е свършил работата, поради което ще получим в пъти по-малко отколкото ни е необходимо. Имам лошото предчувствие, че това поредно безхаберие ще остави хиляди българи без покрив, без пътища, без ВиК система, без елементарни условия за живот, допълва евродепутатът.

Очевидна е нуждата от национален механизъм за превенция, реагиране и преодоляване на природни бедствия, завършва писмото си Джамбазки.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2200 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.10.28 | 16:03

2
Ето това е истински Българин!!!БРАВО!!!
AJ4A

2014.10.28 | 16:03

4
Истински българин е НЕ този, който само пита, а ТОЗИ, който ще даде помощта на пострадалите хора, А НЕ НА РАЗНИ ПАРТИЙНИ ФИРМИ, в които всичко да потъне!!!! Аман от преводачи, драскачи и празнодумци ......

2014.10.28 | 16:03

3
Dobre e,4e vliazoha i hora ot patriotite v EP,nadiavam se da ne reagirate kato parvosignalnika Siderov s histerii,a da namerite ob6t ezik,priatelstvo i vzaimopomo6t s ES.

2014.10.28 | 16:03

1
Тези временни кукли на конци нищо не направиха , освен за тях.Ламтяхя само за власт и мангизи.

Добави коментар

Водещи новини